.

Els farmacèutics, com a agents de salut propers a la població, són un col·lectiu molt sensibilitzats amb la SIDA i participen activament en la prevenció d’aquesta malaltia. És per això, que un any més, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) s’ha volgut sumar a les diverses activitats que ha preparat el Grup de treball de Salut Sexual i VIH/Sida de Tarragona, del qual en forma part, per commemorar el Dia Mundial contra la Sida que es celebra demà 1 de desembre.

Avui, a les 12 h, a la seu del COFT a Tarragona, s’ha presentat en roda de premsa, les dades epidemiològiques d’aquest any i la programació d’actes a la ciutat en relació al VIH/Sida. A la roda de premsa hi han participat Joaquim Nolla, president del COFT; Francesc Roca, conseller d’Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic i Projecte del Banc d’Espanya de l’Ajuntament de Tarragona; Conrad Casas, sub-director de Salut Pública al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre; el Dr. Francesc Vidal, cap del Servei de Medicina interna i Malalties infeccioses de l’Hospital Universitari Joan XXIII; i Lluís Romero, coordinador del Grup de Treball Salut Sexual i VIH/Sida Tarragona. En acabar, s’ha fet la lectura del Manifest per al Dia Mundial de la Sida sota el lema “Un salt endavant cap a la fi de la sida”.

El Grup de Treball de Salut Sexual del Camp de Tarragona té com a objectiu principal impulsar campanyes per informar, sensibilitzar i donar suport a totes aquelles persones vulnerables amb risc de patir aquesta malaltia i està format per les següents entitats i organismes: CAIS Creu Roja, Creu Roja Joventut, Assexora’Tgn, Col·lectiu H2o, Hospital Universitari Joan XXIII, Hospital Sant Pau i Santa Tecla, ASSIR-ICS Tarragona-Valls, CAS Drogodependències Tarragona, Col·legi Oficial de Farmàcia de Tarragona, Col·legi d’Infermeria de Tarragona, Oficina Jove del Tarragonès, Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona, Agència de la Salut Pública de Catalunya, Programa Salut i Escola, Departament de Joventut, Salut i Polítiques d’Igualtat del Ajuntament de Tarragona, Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social, i Gestió i Prestació de Serveis de la Salut.

Algunes de les activitats previstes per a la celebració d’aquest dia enguany són:

  • 01/12: Il·luminació vermella en motiu del dia mundial de la SIDA d’alguns edificis emblemàtics de la ciutat (façana de l’Ajuntament de Tarragona).
  • 01/12: Jornada formativa en salut sexual i VIH/SIDA per als i les alumnes de 4t ESO dels IES Collblanc i Col·legi Joan XXIII (Centre Cívic de Bonavista de 08.30 h a 14 hores).
  • 01/12: “La Nit Vermella” de 00 h a 3 h: intervenció nocturna Komando Nits Q a tots els locals d’oci nocturs de la ciutat, on repartiran el Kid del Plaer juntament amb informació específica sobre VIH/Sida i Salut Sexual.
  • 01/12: estands informatius amb material sobre el VIH/SIDA. Estan ubicats a CAP’s, Oficina Jove, Hospitals, CAS Drogodependències, Centres de secundària amb programa Salut i Escola i altres.
  • 27/11-04/12: exposició de cartelleria sobre VIH Sida a la Oficina Jove del Tarragonès (Plaça Imperial Tarraco, 1 – Antiga Facultat de Lletres).

Prova ràpida del VIH a les farmàcies: dades epidemiològiques

Un total de 20 farmàcies de la província de Tarragona realitzen aquest servei. Concretament, 16 al Camp de Tarragona: 2 farmàcies de Valls i 2 a El Vendrell que es van afegir a les 12 farmàcies de Tarragona i Reus que des del 2012 ja fan aquesta prova; i 4 que es van incorporar a les Terres de l’Ebre: 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

L’any 2012 es va iniciar una prova pilot en diverses farmàcies de Tarragona i Reus. Gràcies als bons resultats que ha tingut la seva implantació i al compromís que segueixen mostrant els farmacèutics com a agents de salut propers a la població -són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i volen participar activament en la prevenció d’aquesta malaltia-, ha anat creixent la xarxa de farmàcies que s’han unit a aquesta iniciativa. Així, una gran part de les localitats més poblades de la província ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

L’any 2016, s’han realitzat un total de 347 proves a les oficines de farmàcia acreditades de la província de les quals 3 han estat reactives.

En quant al perfil dels individus que es van fer la prova aquest 2016:

– Un 24% són dones i un 76%, homes.

– El 50% dels individus tenen edats compreses entre els 31 i 45 anys, seguits pels de 16 a 30 anys que representen el 36%.

– El 54% dels usuaris era la primera vegada que es feien la prova enfront d’un 46% que ja se l’havia fet anteriorment.

– El 68% es fan la prova per pràctiques hetereosexuals de risc, seguits per un 18%, per pràctiques homosexuals de risc.

– El 49% s’han fet la prova a les oficines de farmàcia participants de Tarragona, el 35% a les de Reus, el 15%, a parts iguals, a les de Tortosa, Amposta i el Vendrell, i un 1% a les de Valls.

– El 45% ha conegut el servei mitjançant el web de Salut, un 15% a través del web del COFT, un altre 15% a través de la mateixa oficina de farmàcia, el 12% per una altra persona, i la resta a partir de la premsa, del fulletó que edita el COFT i d’altres.

Si fem balanç d’aquests 5 anys, des del maig del 2012 i fins a octubre del 2017, s’han realitzat un total de 1.306 proves a la província de Tarragona, 19 de les quals han resultat reactives.

Entre els objectius d’aquesta iniciativa, “s’estableix incidir en la prevenció de la infecció per VIH, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb les que compten les oficines de farmàcia, facilitant l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial, evitant així el retard del diagnòstic i també actuant com un punt de recolzament d’informació per evitar totes aquestes malalties de transmissió”, exposa Joaquim Nolla, president del COFT.

D’altra banda, les 20 farmàcies acreditades, coincideixen en afirmar que estan molt satisfetes d’oferir aquest servei principalment per la satisfacció professional que els hi genera. A més, veuen la necessitat d’estar ben formades per tal de donar resposta a la sobreinformació que tenen molts usuaris que consulten. I és que segons les dades epidemiològiques de que disposen, en els últims anys hi ha hagut un increment gradual de l’ús d’aquest servei. “Concretament, aquest 2016 hem realitzat 79 proves més respecte el 2015, xifra que representa un increment del servei del 30%”, conclou Nolla.

Més informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la pàgina web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona: www.coft.cat