.

Edifici de l'EOI un dia a la tarda on hi ha plena activitat a totes les aules a excepció de la tercera planta que ocuparà la Generalitat

Edifici de l'EOI un dia a la tarda on hi ha plena activitat a totes les aules a excepció de la 3a planta que ocuparà la Generalitat. Foto: Adrià Recasens

L’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona es va traslladar el passat mes d’octubre al remodelat edifici de l’antiga fàbrica Chartreusse a la Part Baixa de la ciutat després de 21 anys en l’anterior edifici de la Rambla Nova, on portaven anys queixant-se de males condicions. El que semblava la fi dels seus problemes no va ser tal i des del trasllat i inici del nou curs, l’EOI ve patint un seguit de mancances de les quals els estudiants i professors mostren indignació.

A banda dels retards inicials per a un trasllat que es preveia més aviat, els 3.000 estudiants i cinquantena de professors es topaven amb un edifici en el que “no hi havia diners per moblar l’escola, no en taules i cadires -provenen de l’escola anterior- sinó pel que fa a ordinadors i equips de so, imprescindibles en una EOI”, critiquen Marga Mallol i Jorge Segovia, delegats de curs al centre. Més tard, es donava a conèixer que la Generalitat, propietària de l’edifici a qui l’Ajuntament va pagar les obres, havia decidit ocupar la tercera planta per ubicar el Departament d’Economia i Finances i estalviar així lloguers i poder pagar el deute amb el consistori tarragoní: “Trec d’aquí i poso allà, resto, no sumo”, lamenten.

Una escola sense biblioteca ni sala d’actes

Aquesta polèmica decisió ha deixat a estudiants i professors sense biblioteca i sala d’actes. “El que han habilitat com a biblioteca és més petita que l’anterior i amb llibres per prestatgeries dels passadissos”, comenten. Segons diuen, a falta de sala d’actes tampoc no hi ha laboratori.

En aquest sentit, la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona, Maria Àngels González, comenta a Tarragona21 que disposar de biblioteca a la tercera planta “és una expectativa que jo mai vaig donar i que es va crear l’escola” i explica la necessitat d’estalviar lloguer per afrontar el deute pendent. Considera que donat que els divendres i els matins no hi ha gaire afluència de classes i tant la biblioteca com la sala d’estudis són espais que s’utilitzen fora de les hores lectives es podrien utilitzar aules per a doble ús com en molts centres. “És qüestió d’organitzar-se”, comenta.

Per la seva part, la directora del centre, Yolanda Scott, assegura a aquest digital que “la Generalitat ni va prometre ni va deixar de fer-ho, ja que mai van fer acte de presència, però tampoc van dir mai que seria un edifici compartit”, i critica que ho donés a conèixer quan l’Ajuntament havia pagat ja unes obres que es suposava eren per a l’estudi dels idiomes en la seva totalitat. “Ja no tan sols la biblioteca, el que és un crim és no tenir sala d’actes, ja que no tan sols era per a l’escola sinó per a tot el barri i ciutat”, considerant que “és un greuge comparatiu com a capital de província i respecte a la resta dels centres catalans”. A més, alerta dels problemes que pot comportar la convivència dels dos serveis al mateix edifici sense separacions en el que titlla com a “comunitat de veïns en el que havia de ser un xalet”.

Els estornells i coloms donen lloc a gran quantitat d'excrements tant al pati de l'EOI com a la Plaça dels Infants. Foto: Blog Barri del Port www.tgnbarridelport.blogspot.com

Els estornells i coloms donen lloc a gran quantitat d'excrements tant al pati de l'EOI com a la Plaça dels Infants. Foto: www.tgnbarridelport.blogspot.com

Davant les mancances, els alumnes afegeixen que “el que sí tenim i que no voldríem és excrements d’estornells i coloms, que tan sols es netegen quan ja és insalubre”, assenyalen, i encoratgen que Sanitat faci una visita per determinar “si això és digne i higiènic”. Scott comenta que no s’ha tornat a netejar des d’abans de Nadal.

Donada la situació i panorama, els estudiants es pregunten “si hauríem de demanar que ens tornin una part de la matrícula, perquè nosaltres hem pagat uns serveis que no tenim i altres, sí. I si ells resten, nosaltres, també” sentencien amb indignació.

Retard amb la substitució de professors de baixa

D’altra banda, diversos casos de professors en situació de baixa han ocasionat setmanes de classes ajornades a alumnes per exemple de 3er curs d’anglès intensiu o el professor d’àrab, donant lloc a un gran allau de queixes i denúncies. “He pagat un curs i després de dues setmanes encara no he fet cap classe, ja que no hi ha professor”, diu Javi Cortés. “És lamentable, vergonya profunda”, afegeixen Júlio Aliau i Borja Arellano a la plana Facebook de l’escola.

González explica a aquest digital que el sistema de substitucions es fa a partir del sisè dia lectiu i que a l’EOI les oposicions per optar a una plaça requereixen un elevat coneixement de l’idioma i un nivell més alt que un institut. En els casos que s’han donat comenta que s’havien acabat els candidats amb prova feta i aprovada en les llistes de substitució i s’ha hagut de fer noves convocatòries per presentar tres candidats al centre perquè els facin la corresponent prova de nivell per acceptar-los o no i en cas negatiu tornar-hi de nou, un procediment que requereix cert temps. La directora de l’EOI reconeix que “és complicat” tot i que “no crec que donada la situació del país, no hi hagi ningú per ocupar una plaça” i que per tant caldria fomentar llistes més àmplies i tenir previsions per evitar aquest problema que “tampoc és recurrent”, valora.

El centre va recollir 5.000 signatures en contra de que la Generalitat ocupi la tercera planta, “una qüestió que sembla tirar endavant” i que per tant “quedaran en un no res”. Properament, la directora de l’EOI té prevista una reunió amb el Departament d’Enseyament per tractar alguns d’aquests temes, i on demanarà que hi hagi millor previsió i llistes més àmplies pel que fa a substitucions.

-Adrià Recasens-