.

Imatge d’una Llotja força concorreguda d’estudiants fent el taller. Foto: Tots21

La taula de contractació és plena de compradors i venedors, té un conductor o conductora que explica les regles i el funcionament d’un mercat en origen de productes agroalimentaris i també ofereix un context als seus participants: l’alt preu que marcava l’any passat el pollastre ha baixat perquè ara no es consumeix tant com durant la pandèmia. En aquesta taula es discutirà el preu final que marcarà el pollastre de Reus i que serà referent a Espanya i fins i tot als mercats internacionals.

Hi va haver un ministre d’Economia, Carlos Solchaga, que un cop va acusar “los polleros de Reus (sic)” de l’increment del PIB. Tal és el pes del mercat reusenc i aquest dies, els compradors i venedors no són l’habitual perfil de gent adulta ni els pagesos a punt de la jubilació que omplien la llotja els dilluns buscant la fulla dels preus, sinó 300 alumnes d’instituts del territori cameral que aprenen la mecànica d’aquest mercat, que es remunta a 713 anys d’història i és pioner a Espanya.

Responsables del Patronat de la Llotja i regidors, departint amb els estudiants. Foto: Tots21

Un dels exercicis de simulació de la contractació del pollastre groc. Foto: Tots21

El Taller de la Llotja és una iniciativa dels estudiants del cicle formatiu de grau superior d’Assistència a la Direcció de l’Institut Baix Camp, impulsada pel Patronat de la Llotja i per la Cambra de Comerç de Reus. El seu vicepresident, Isidre Guinjoan, detallava que la proposta va néixer en 2020, però es va veure interrompuda per la pandèmia. Les pràctiques, que se celebren aquesta setmana durant tres dies, “permeten conèixer la història i l’evolució del Mercat dels Dilluns que defineix, en bona part, l’essència comercial de la ciutat i el seu ampli territori d’influència”. Els regidors d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, i d’Educació, Daniel Recasens, també han assistit a la jornada, donant suport a la iniciativa.

Són alumnes de quart d’ESO, primer de BAT i cicles formatius d’instituts de Reus, Cambrils, Móra d’Ebre, Riudoms, Mont-roig del Camp i Flix. A la Llotja s’hi han instal.lat fins a 11 taules amb productes diferents que són sotmesos a les negociacions.

Durant l’acte de presentació del taller s’ha signat el conveni de l’InnovaFP, que fa possible l’encàrrec que el Patronat de la Llotja i la Cambra van fer en el seu moment a l’Institut Baix Camp per la definició i execució de l’activitat. InnovaFP és el programa de la Direcció General de Formació Professional de la Generalitat que promou la col.laboració d’empreses i centres de formació professional per treballar en projectes d’innovació i transferència de coneixement.

J. Garcia