.

.

TOTS 21


Els consellers d'En Comú Podem Jordi Collado i Toni Carmona. Foto: Cedida

Els consellers d’En Comú Podem Jordi Collado i Toni Carmona. Foto: Cedida

El grup municipal d’En Comú Podem a l’Ajuntament de Tarragona ha fet una valoració dels primers 100 dies del govern de l’alcalde Rubén Viñuales. La coalició liderada per Jordi Collado suspèn amb una nota de 3,9 a l’actual equip de govern en els seus primers tres mesos de mandat.

El portaveu d’En Comú Podem, Jordi Collado, ha assenyalat aquest dimarts que, després de 100 dies de Govern (en minoria absoluta) de Rubén Viñuales, aquest ha estat incapaç de complir amb els deures que ells mateixos es van posar quan va començar a caminar el mandat. “De les 100 mesures anunciades només han complert amb 39, algunes de les quals venen del govern anterior. I de les poques iniciatives que s’han concretat, algunes com la nova parada per rebre creueristes, s’allunyen de les polítiques progressistes i donen l’esquena als tarragonins i tarragonines que van votar majoritàriament a forces d’esquerres” apunten els comuns.

En el capítol dels incompliments de l’actual govern municipal, el conseller Toni Carmona ha enumerat les següents:
1. Museïtzar la Font dels Lleons.
2. Planificar la plantació de 3.000 arbres a tota la ciutat.
3. Inici de l’estudi de l’Empresa Mixta Energètica de Tarragona (EMET).
4. Projecte Banc d’Espanya.
5. Instal·lació d’una guingueta a la zona del llac de l’Anella Mediterrània.

“Creiem que el govern Viñuales  va ser temerari a l’hora d’anunciar determinades mesures que, ja quan van ser anunciades, era pràcticament impossible dur-les a terme”, ha assenyalat Collado, qui també ha dit que “la nota final del govern Viñuales és un 3,9. Per tant, suspèn en els seus primers 100 dies, convertint-se en el govern del PataPam, que qui dia passa any empeny”.

“Diuen ser un govern dialogant, però, a més de recórrer al decret sense cap problema per allò en què no els interessa el debat, els acords del ple els deixen a la nevera”, resa el comunicat. “A tall d’exemple, la línia de bus entre els barris de Ponent i el Complex educatiu que va ser aprovada per unanimitat, però que no ha arrencat amb el principi de curs i, ens diuen pels passadissos, que no arrencarà. Escoltar està bé i és necessari, però a més s’ha de tractar al ple i els seus acords amb la importància que correspon”, afegeix.

Collado també ha destacat que el Govern Viñuales “no té un full de ruta, ni horitzó. Necessitem estratègia i veiem tàctica. Considerem que s’ha esgotat el temps per escollir cap a on volen dirigir la seva acció de govern. Ben aviat començarà la negociació de pressupostos, però abans ve l’aprovació de les ordenances fiscals. A qui es carregarà la pujada d’impostos que s’haurà d’afrontar? Es farà amb una visió progressista i de redistribució de la riquesa? Aquest Govern haurà d’escollir entre la majoria progressista que tenim a Tarragona o l’aliança amb la dreta representada per PP i Junts”, apunta Collado. 

El grup municipal d’ECP ha dedicat els 100 primers dies de mandat a analitzar la situació econòmica, de personal, els serveis externalitzats, les capacitats i potencialitats de diferents equips. “Ens queden molts dies i molta feina per conèixer bé la casa, però la preocupació per la situació és clara, estem davant una organització amb mancances clares en personal, amb un problema estructural d’economia, en un sistema organitzatiu poc clar i amb departaments estancs sense gaire comunicació interna. Per tant, molta feina i molt camí per recórrer pels que avui estem com a representants al ple de l’Ajuntament i necessitarem tota la Intel·ligència disponible per millorar la nostra ciutat”.

Els comuns titllen el govern de Viñuales com el del "Patapam"

Els comuns titllen el govern de Viñuales com el del “Patapam”

Des d’En Comú Podem, en paraules de Collado, es considera que “el Govern té l’oportunitat de donar un cop de timó i redreçar el rumb d’aquests primers 100 dies amb més selfies que èxits per la ciutat.” Els comuns consideren que el govern Ricomà va pecar en no cercar majories àmplies i “aquest és un perill que corre el govern Viñuales“. Els consensos dels 100 primers dies com l’ampliació de l’horari de socorrisme o els 15.000€ d’ajuda humanitària al Marroc, van sorgir de la col·laboració entre els grups de l’oposició que van empènyer al govern a prendre mesures, segons continua el comunicat dels comuns.

Les prioritats d’ECP 

El grup de Collado afirma que les seves prioritats es mantenen intactes i són les següents:

 • Intensificar la neteja de la ciutat i seguiment del procés del nou contracte.
 • Creació de la nova taxa de la brossa i/o la inclusió de bonificacions per a famílies vulnerables amb una subvenció municipal.
 • Desenvolupament real de les polítiques d’habitatges (tant compra com construcció).
 • Inversió en escoles i projectes educatius.
 • Polítiques d’acollida i tràmits com l’empadronament.
 • Impuls de polítiques d’ocupació i dinamització econòmica, fent èmfasi en l’economia social i solidària
 • Acompliment amb el desenvolupament del pla estratègic dels centres cívics, el pla de Joventut i el pla de cooperació que té la ciutat.
 • Control de l’externalització dels serveis.
 • Fer seguiment dels equipaments abandonats i ajudar a les entitats veïnals que fan propostes pels mateixos.

Les propostes de ciutat 

Pel que fa a les propostes de ciutat, els comuns faran èmfasi en:

 • Avançar en el procés d’internalització de serveis municipals, fer-ho amb tots aquells serveis que tenir-los externalitzats no generi valor afegit (la grua al 2024 o el Servei d’Atenció domiciliària per a 2025, conserges de centres cívics, el servei de neteja de les dependències municipals…)
 • La transformació de les escoles en refugis climàtics tant els patis com amb la climatització dels espais.
 • Protecció i gestió forestal en l’anella verda.
 • La creació de la reserva marina de l’anella blava.
 • Promoure la peatonalització de diferents espais de la ciutat, més enllà del darrer tram de la Rambla cal avançar.
 • La creació de l’empresa energètica municipal

Els membres d’En Comú Podem han conclòs la roda de premsa posant èmfasi en el fet que “ens trobem davant d’un govern dèbil, inexpert i sense full de ruta”.

V.Tapias