.

Jesús Monllaó, avui al Mobile World Congress de Barcelona

La pel·lícula tarragonina ‘Fill de Caín’ pot ser seguida per les persones amb discapacitat visual o auditiva gràcies a un nou giny, que ha utilitzat aquest film, i el documental ‘Món petit’, per llançar-se al món. El director de ‘Fill de Caín’, Jesús Monllaó, i el seu productor, Sebastià Mery, han estat avui al Mobile World Congress de Barcelona invitats per explicar l’experiència.

El Departament de Cultura ha presentat avui l’aplicació gratuïta per a telèfons i tauletes Artaccés, que permet al públic amb discapacitat auditiva i visual l’accessibilitat a les pel·lícules projectades als cinemes i, en un futur, a espectacles d’arts escèniques. L’aplicació ofereix els subtítols o l’audiodescripció de la pel·lícula que es projecti, a partir simplement de la captació de l’àudio per part del telèfon mòbil o la tauleta. La iniciativa s’emmarca en les activitats de M4all (mobilitat per a tothom) del Mobile World Congress (MWC). El M4all té com a objectiu la promoció de solucions mòbils que millorin la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social.

Artaccés suposa que amb qualsevol dispositiu mòbil, una empremta digital acústica permetrà el reconeixement de la banda sonora i la sincronització automàtica amb subtítols o audiodescripció. L’usuari podrà utilitzar el seu propi dispositiu i en el cas dels discapacitats visuals, Artaccés és compatible amb els requeriments d’accessibilitat necessaris per a aquest col·lectiu.

A la presentació, el director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura, Jordi Sellas, ha assenyalat que Artacces és una aplicació “inclusiva” que permet l’accés a públics amb discapacitats, “i amb la qual la conselleria afavoreix que tots els col·lectius puguin accedir a la cultura”.

No cal cap infrastructura

Artaccés no requereix cap infraestructura ni inversió per part de les sales de cinema i pot ser utilitzada en qualsevol lloc on es consumeixi contingut audiovisual. La gestió de continguts està centralitzada i una vegada aquests són publicats, l’accés és immediat, universal i públic.

A la presentació, la qual ha comptat amb una petita demostració, també hi ha intervingut Òscar Pallarols, director dels Centres de Competència del MWC; el director de la pel·lícula Món Petit, Marcel Barrena; i Sebastià Mery i Jesús Monllaó, productor i director de la pel·lícula Fill de Caín. Aquestes dues pel·lícules són les que actualment formen el catàleg de l’aplicació Artaccés com a prova pilot però al llarg del 2014 s’inclouran més continguts que ampliaran el catàleg disponible.