.

Els cinc promotos de la CePAC amb l'alcalde de Tarragona, la tinent d'alcalde de Cultura i el director de Cultura Popular de la Generalitat

Quan castellers i concurs són ressaltats per la CNN com un dels esdeveniments de l’any vol dir que alguna cosa està passant. Ara, Tarragona ja és la seu operativa del nou Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells, CePAC, una associació que neix amb la voluntat d’estudiar, debatre i reflexionar el món casteller. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha estat un dels encarregats de presidir l’acte juntament Josep Bargalló, director de la Biennal de Castells; Begoña Floria, tinent d’alcalde de Cultura i Lluís Puig, director general e cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

Estudis del fet casteller

El CePAC es presenta com un ens que neix amb consciència de persones relacionades amb el món casteller que es plantegen incògnites de futur sobre els castells; un món que evoluciona de manera ràpida, positiva, qualitativa i quantitativament. Segons Bargalló, el CePAC no es vol centrar en la història i la tècnica castellera, sinó com es consolida aquest món: les estructures organitzatives del món casteller, la sostenibilitat econòmica, l’expansió arreu del món…

Es pretén que aquest centre sigui nacional on es pugui engegar i donar suport a la realització d’estudis de caràcter acadèmic sobre qualsevol aspecte dels castells.

El centre de perspectiva no s’espera que tingui un cost econòmic per l’Ajuntament, Bego Floria ha afegit que pot ser “pagament en espècies” amb la cessió d’un local municipal. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Tarragona cedirà les dependències de l’Antiga Audiència perquè s’hi puguin celebrar les reunions i activitats de l’associació.

Floria vol que la ciutat de Tarragona esdevingui referència en el món casteller, però no només com a pròpia ciutat sinó fent contribucions culturals i “contribuir des de la generositat a que aquest fenomen creixi des de la pràctica diària i l’estudi d’aquest fenomen”. La tinent d’alcalde de cultura ha anunciat que espera “poder seguir col·laborant perquè Tarragona sigui un motor de país d’un fenomen que identifica als catalans i els posiciona”.

Bargalló i Ballesteros durant la signatura de l'acord

Promotors de la CePAC

Cinc persones són les que s’han unit per promoure aquesta iniciativa: el professor i director de la Biennal de Castells, Josep Bargalló; l’expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella; el filòleg i periodista casteller, Xavier Brotons; el doctor en Dret i ex-integrant de l’equip responsable del Concurs de Castells, Jordi Jaria i el doctor i exdirector científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jaume Rosset. L’associació obre la porta a tenir a més socis.

Tots ells reflexionen sobre el món casteller des de perspectives diferents però amb un punt en comú: que el centre tingui un rigor acadèmic, la voluntat de lligar a la Universitat i una reflexió científica.

Ballesteros ha afirmat que “és un honor que la CePAC estigui a Tarragona” i també felicitat a la Coordinadora de les Colles Castelleres per ajudar a que el fet casteller traspassi fronteres i vagi més enllà amb un concurs cada vegada més internacional.

AnnaMG