.

.

TOTS 21

Imatge d'una de les obres

Imatge d'una de les obres

L’Auditor de la companyia La K-mama enceta aquest diumenge 9 de febrer la temporada anual de teatre a Vila-seca. El cicle s’allargarà durant els propers mesos i inclou quatre representacions teatrals, totes elles marcades per l’esperit de la comèdia. A més de La K-mama teatre, en seran protagonistes Ferran Rañé, Grappa Teatre i la companyia local La Tramoia, que presentarà el seu primer Shakespeare. La temporada es tancarà al juny amb una festa de celebració dels 15 anys, que els Amics estan acabant d’organitzar.

La temporada dels Amics del Teatre s’inicia amb una comèdia sobre la corrupció i de les misèries quotidianes del poder. L’Auditor, escrita i dirigida per Josep Mèlich, és una versió lliure i posada al dia del clàssic rus L’inspector de Nikolai Gogol. Relata el daltabaix que s’organitza en un ajuntament emmerdat fins dalt de tot davant la imminent visita d’un auditor.

El grup La K-mama, de Calafell, va estrenar aquest muntatge el 2010, d’una manera premonitòria, tenint en compte l’allau de presumptes casos de corrupció que des d’aleshores omplen les pàgines dels diaris. La K-mama és una companyia amateur fundada el 1992. Ha representat clàssics com L’Oncle Vània i La senyoreta Júlia (de la qual se’n van fer una trentena de bolos) i també ha estrenat diversos textos de Josep Mèlich, autor nascut a l’Argentera i que actualment resideix a Calafell. La K-mama ha actuat arreu de Catalunya i ha participat en festivals com la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa i la Mostra Nacional de Teatre Amateur. La funció es farà aquest diumenge 9 de febrer a les 19 h al teatre El Centre.

Ferran Rañé i els Estúpids

La segona cita de la temporada serà amb un dels grans noms de l’escena catalana. Ferran Rañé portarà a Vila-seca Estúpids, una obra sobre l’enorme poder d’aquest grup humà sense líder ni afiliació social, però que pot desgavellar-ho tot en un nores. Aquest monòleg està inspirat en el llibre Les lleis fonamentals de l’estupidesa humana del professor en història econòmica Carlo Maria Cipolla. La dramatúrgia és del mateix Ferran Rañé i de Blanca Bardagil, que signa la direcció del muntatge. Estúpids es va estrenar a la tardor a la sala l’Aurora d’Igualada i actualment s’està representant a la Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa de Barcelona. A Estúpids Ferran Rañé dóna vida a l’ajudant d’un professor universitari retirat que ha de pronunciar una conferència sobre l’estupidesa humana. El professor no arriba i l’ajudant es veu obligat a assumir el seu paper, desdoblant-se en més d’un personatge. L’obra es podrà veure a Vila-seca el dissabte 8 de març a les 22 hores.

Torna Grappa Teatre
La temporada dels Amics del Teatre també inclou un nom que resultarà conegut pels seguidors de l’activitat teatral a Vila-seca. Es tracta de Grappa Teatre. La companyia barcelonina, dirigida per Gilbert Bosch, torna a l’escenari del Centre. En edicions anteriors hi havia portat les comèdies Clochard i Teràpia de grup per a gafes.

Ara hi torna amb Llegendes urbanes i alguna de campestre, dissabte 5 a les 22h, un compendi de llegendes urbanes famoses, amanides amb l’estètica dels personatges rodanxons de Fernando Botero, que també ha tocat la temàtica dels relats populars en la seva obra. Grappa Teatre és una companyia fundada el 1988. Des de llavors ha estrenat una dotzena d’espectacles de creació pròpia. Els seus membres fundadors, Gilbert Bosch i Teresa Ros, han col·laborat amb els Joglars, El Tricicle, Dagoll Dagom, el Centre Dramàtic de València i el Teatre Nacional de Catalunya.

La Tramoia s’estrena amb un Shakespeare
La companyia vila-secana tancarà la temporada dels Amics del Teatre amb un repte important: estrenar el seu primer Shakespeare.
Al llarg de la seva extensa trajectòria La Tramoia ha representat molts clàssics. Ha interpretant a Carlo Goldoni, Oscar Wilde, Anton Txékhov, Albert Camus, Henrik Ibsen i fins i tot ha fet alguna incursió en el vers de Molière. Però fins ara no s’havia decidit a plantar cara al bard anglès. Enguany, finalment, sota la direcció d’Alícia Bescós, la companyia vila-seca s’ha decidit a representar Molt soroll per res, una de les comèdies més reeixides de Shakespeare.
L’argument gira entorn l’amor i l’engany. Molt soroll per res, però, sobretot és coneguda per la guerra de sexes encarnada en els personatges de Benedicte i Beatrice i els seus diàlegs brillants i punyents. L’estrena serà el dissabte 10 de maig.

Fi de festa, en preparació
Els Amics del Teatre tancaran la temporada el mes de juny amb una festa de celebració del 15è aniversari de l’entitat, que s’està
acabant de preparar.
Des de 1999, els Amics del Teatre gestionen la programació teatral de Vila-seca. Actualment l’entitat compta amb més d’un centenar de socis, que tenen un 50% de descompte en les entrades. Al llarg d’aquests 15 anys d’història, els Amics han programat una setantena d’obres i han portat a Vila-seca artistes com Toni Albà,
Bruno Oro, Clara Segura, Oriol Broggi, Carme Sansa, Pep Cruz i els Teatre de Guerrilla, entre molts altres.