.

Els alumnes de l'EADT que van apadrinar els nens i nenes de l'escola de Roda de Berà

Al vestíbul de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) s’hi pot veure, fins al 4 d’abril, una exposició sorgida del projecte d’apadrinament artístic entre els estudiants d’il·lustració de l’EADT i els nens i nenes de 1r de primària de l’Escola Salvador Espriu de Roda de Berà.

Els alumnes dels dos centres van intercanviar, el curs passat, una sèrie de retrats mutus que ja es van mostrar al juny a l’escola, i que ara arriben a Tarragona. El retrat és un dels gèneres artístics amb més tradició, i implica la representació del rostre però, sobretot, l’expressió de la personalitat. En primer lloc, la mestra de primària feia un retrat fotogràfic a cadascun dels nens, de sis anys, de l’Escola Salvador Espriu de Roda de Berà.

Aquests col·locaven la fotografia en una fitxa i la decoraven, segons la seva personalitat, amb gomets. A partir d’aquesta fitxa els propis nens i nenes es realitzaven autoretrats amb diferents llenguatges artístics, com ara dibuixos o collages. D’aquesta forma, es desenvolupava la creativitat dels infants i el seu domini plàstic, així com el reconeixement de la pròpia identitat i autoestima.

Totes aquestes fotografies i dibuixos van ser trameses a l’EADT, i els alumnes de 2n curs d’il·lustració havien d’apadrinar a cada un dels nens i nenes.

Els futurs professionals de la il·lustració feien un retrat del nen fent ús del seu domini més avançat del dibuix, emprant llenguatges que donessin als nens una visió positiva d’ells mateixos però, sobretot, que els apropessin el dibuix i l’art contemporani.

En aquest sentit, molts dels retrats fets pels adults no eren necessàriament més detallistes o figuratius que els realitzats pels nens, però sí que tenien un llenguatge plàstic propi, producte de l’experimentació i la recerca de cada artista. S’establia, per tant, un joc de regals artístics mutus entre el nen-fillol i el seu padrí. Uns regals que eduquen en els valors de la reciprocitat, el diàleg, la visió respectuosa d’un mateix a través de l’altre i, sobretot, en l’obertura a les infinites formes de l’art i de la representació plàstica.

L’exposició ja es va poder veure al juny

Dos mestres, un de cada centre, van ser els impulsors de la iniciativa, que ha rebut el suport del Centre d’Art de Tarragona. El resultat ja es va exposar el passat mes de juny a l’escola de primària de Roda de Berà.

Quan es va inaugurar, els nens i els estudiants d’art es van poder conèixer en persona, en una trobada emocionant que va donar un aspecte encara més humà a aquest projecte artístic i de diàleg intergeneracional. Ara, per tancar el cercle d’intercanvis i coneixements mutus, l’exposició arriba al vestíbul principal de l’ EADT.