La Diputació de Tarragona ha fet un balanç molt satisfactori del nou pla que ha creat per aquest mandat, conegut com a ImpulsDipta, per tal de reduir els farragosos tràmits dels ajuntaments vers l’administració provincial, a la vegada que augmentar la liquidesa vers aquests i fixar convenis amb els prop de 190 consistoris de la província perquè a inicis de l’any puguin saber en quin marc d’ajudes es podran moure.
Tot això, seguint la filosofia d’ajudar especialment els municipis més petits, “treballant col.laborativament i en línia amb la transició energètica”, ha subratllat la seva presidenta, Noemí Llauradó. El pla “vol ser un revulsiu a la gestió municipal”, ha afegit.
Es tracta d’atorgar més seguretat als consistoris, que sovint havien de demanar ajuts a la Diputació amb poc temps per presentar projectes i amb poc personal per fer-ho. Així, els consistoris no hauran d’estar constantment pendents de la concurrència de subvencions per veure si s’hi poden acollir. El sistema anterior castigava especialment els municipis més petits.
Aquest pla innovador, que s’apunta que altres diputacions podrien copiar, ha donat un primer balanç on s’observa una reducció molt notable de la càrrega administrativa dels ajuntaments.
En concret es redueixen un 89,14% els tràmits de sol·licitud dels consistoris amb la Diputació. De 6.995 tràmits de petició d’ajuts que va rebre la Diputació amb el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2020-2023, s’ha passat a 760 tràmits per a totes les inversions previstes a ImpulsDipta. Aquest pla preveu un miler d’inversions als 190 ens locals de Tarragona, l’Ebre i el Baix Penedès, i té una dotació de 147 MEUR per a tot el mandat. Fins a la data s’ha pagat més de 10 MEUR per a despeses i sanejaments, el doble que fa quatre anys. Molts d’aquests pagaments són en pobles petits, que són els que tenen més necessitats.
De les inversions proposades al Pla ImpulsDipta, destaquen les actuacions en equipaments públics de caràcter social o cultural, en carrers i vials, per a l’eficiència energètica, l’aigua o els vehicles elèctrics. Pel que fa al finançament d’aquestes inversions, per a carrers i vials es destinen 28.692.947 euros; per a equipaments 26.947.029 euros; per a eficiència energètica 8.979.578 euros; per a aigua 6.521.332 euros; per a habitatge 2.807.178 euros; per a vehicles elèctrics 953.472 euros; i per a refugis climàtics 848.492 euros, entre d’altres.
Transició ecològica
Pel que fa a l’àmbit de transició ecològica, “veiem com el nombre de projectes (sobre gestió de l’aigua, climatització, instal·lació de plaques solars…) és força destacat, i això revela que els consistoris us adapteu a necessitats creixents vinculades a la transició energètica i a la sostenibilitat, àmbits que a la Diputació considerem estratègics per a la demarcació”, ha assenyalat Noemí Llauradó.
De la seva part, el vicepresident primer de la Diputació, Rubén Viñuales, ha apuntat que “els ajuntaments petits pateixen una manca de recursos i el Pla ImpulsDipta vol mitigar aquests problemes, vol fomentar la planificació i facilitar el dia a dia dels municipis més petits”.
Finalment, el vicepresident segon, Enric Adell, ha destacat que “les primeres dades del Pla ImpulsDipta demostren que el pla té un llarg recorregut i que les prioritats d’ajuntaments i Diputació coincideixen, perquè tots treballem per la millora de la vida de la ciutadania”.
Adell ha anunciat, altrament, que a principis de novembre se substanciaran les justificacions dels ajuts en matèria de cultura, salut pública i transició energètica, acabant així la primera fase del pla “havent assolit els nostres objectius”. També ha informat que properament es rebrà la bestreta del 75% dels projectes en inversions.
Aquest primer balanç d’ImpulsDipta l’han presentat, aquest dimarts, als ajuntaments de Tarragona i el Baix Penedès, la presidenta Noemí Llauradó, i els vicepresidents Rubén Viñuales i Enric Adell. Aquest dimecres a la tarda es presentarà també als ajuntaments de les Terres de l’Ebre, en un acte a Tortosa.
Director DiariTots21