.

Els i les policies que van participar al dispositiu establert amb motiu de l’atemptat de la matinada del 18 d’agost han estat els protagonistes de la celebració de la festa patronal de Sant Miquel de la Policia Local de Cambrils.

Durant aquest acte anual de lliurament de distincions i recompenses, s’han distingit amb la medalla d’argent amb distintiu blau als policies de servei ordinari que van actuar en un primer moment dels fets per la seva actuació exemplar i extraordinària, que va representar un gran risc i una actuació remarcable pel compliment de serveis de reconeguda importància. En concret, s’han lliurat medalles a un caporal i quatre agents de la Policia Local i a un sergent i dos agents dels Mossos d’Esquadra. A més, a alguns membres de Mossos i Policia Local se’ls lliurarà la medalla en una acte posterior de caràcter reservat.

També s’han lliurat medalles de bronze amb distintiu blau a quatre sergents, sis caporals, 26 agents i 11 interins de la Policia Local que, trobant-se lliures de servei, es van presentar de forma immediata i voluntària a treballar la matinada del 18 d’agost en produir-se l’atemptat i van participar en el dispositiu operatiu que es va realitzar. Per aquest mateix motiu també han rebut la medalla de bronze el sotsinspector de la comissaria de Mossos de Cambrils i el cap de la Policia Local de Cambrils.

Seguint amb el reconeixement a les actuacions policials relacionades amb l’atemptat, s’ha felicitat a dos policies locals de Valls que, estant fora de servei, van actuar en sentir els trets i van permetre localitzar al cinquè terrorista. També hi ha hagut felicitacions per les policies locals de Mont-roig del Camp i Vandellós-L’Hospitalet de l’Infant i la caserna de la Guardia Civil de Cambrils perquè van enviar al lloc de l’atemptat diverses dotacions sense caldre ser requerides i tot i la perillositat del moment van recolzar les tasques i feines de les que ja hi eren presents. Per últim, s’han felicitat un sergent, dos caporals i 18 agents dels Mossos d’Esquadra i hi ha hagut felicitacions individuals per sis efectius dels ARRO Camp de Tarragona.

L’alcaldessa de Cambrils ha remarcat la singularitat de la diada de Sant Miquel d’aquest 2017 i ha afirmat que calia reconèixer la feina més que mai. “Hem tingut un any difícil, dur i complicat: esdeveniment rere esdeveniment, ens han mostrat els excel•lents professionals que tenim a davant”, ha afirmat. L’alcaldessa també ha fet una menció especial a la Patrulla Verda de Cambrils, la més antiga de Catalunya i Espanya, que enguany celebra el seu 25è aniversari.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat, Joan Carles de la Monja, que ha lloat la feina dels cossos policials, ha recordat el grau d’estrès a què es van sotmetre els agents amb jornades molt llargues i ha tingut paraules d’agraïment per la feina feta per Josep Lluís Trapero, aleshores major dels mossos, i els membres del govern cessat, des del president fins al conseller d’Interior i el delegat del govern a Tarragona, que van gestionar la crisi des del primer moment.

Per acabar els parlaments, el cap de la Policia Local, Josep Muñoz, ha recordat les 16 víctimes mortals de Barcelona i Cambrils i ha destacat la qualitat professional i humana dels agents del cos de la Policia Local de Cambrils. Muñoz ha afirmat que els fets durs i tràgics van posar a prova als servidors públics i la ciutadania i que tant uns com altres van estar a l’alçada d’una manera excepcional.

Donacions a associacions de víctimes del terrorisme i al Banc d’Aliments

L’acte també ha servit per fer dues donacions de diners a entitats. Per una banda, els i les policies han decidit donar 4.901 euros que haurien de cobrar per les hores extres realitzades el 18 d’agost a associacions de víctimes del terrorisme. Per l’altra, els representants de la Internacional Police Association (IPA) han lliurat els diners recaptats durant el Campionat Internacional de Futbol 7 organitzat el mes de maig a Cambrils a Càrites Sant Pere, Càrites Santa Maria i Creu Roja Cambrils.

Altres felicitacions i medalles per actuacions destacades

A més dels reconeixements relacionats amb l’atemptat, com és habitual en la Diada de Sant Miquel, s’han lliurat distincions i recompenses a  funcionaris  de  la  Policia Local per actuacions meritòries, la dedicació, la constància i l’exemplaritat.

La primera ha estat una felicitació col•lectiva per a la Patrulla Verda, que fa 25 que és un referent per altre unitats de similars funcions d’altres cossos policials. Les següents felicitacions s’han donat a un caporal i quatre agents que van detenir dues persones pel robatori en dos habitatges a Vilafortuny i que arran d’això van ajudar a resoldre altres delictes.

Tot seguit, s’han lliurat felicitacions a un caporal i quatre agents per intervenir un vehicle amb 450 litres de combustible sostret i esclarir la sostracció succeïda a l’Ametlla de Mar. A continuació s’han felicitat dos agents i la direcció d’un hotel per la implicació i la celeritat per a la resolució d’un robatori a un client d’un altre hotel.

També s’ha reconegut un agent per la seva perícia, la tenacitat i la implicació en la investigació d’un fet fins a resoldre un delicte de difícil resolució; un altre per encetar les primeres investigacions que van permetre detenir l’autor de cultiu i distribució de drogues al barri antic; i un tercer que va detenir “in fraganti” una persona a qui se li feia el seguiment gràcies a la qual es van poder aclarir diversos robatoris a establiments del municipi. El reconeixement a dos agents que van rescatar dues noies dins del mar en situacions adverses ha tancat el primer bloc de felicitacions per actuacions de la Policia Local.

El lliurament ha continuat amb felicitacions en l’àmbit de la protecció dels animals per l’entitat Amigats i per Verònica Calles, que col•labora en la recol·locació d’animals trobats de forma altruista.

Seguidament, s’han lliurat tres reconeixements als Mossos d’Esquadra. La primera felicitació ha estat per una agent dels Mossos que ha col·laborat amb la Unitat dels UPAS de la Policia Local de Cambrils en diverses intervencions i trasllat d’informació. La segona ha reconegut la unitat FURA dels Mosso de Cambrils pel seu esperit de treball en equip amb la Policia Local. I la tercera ha anat a mans de la unitat d’investigació de l’ABP de Baix Camp per la seva implicació en les intervencions que s’han originat des de la Policia Local de Cambrils, coordinant i col·laborant quan se’ls ha requerit.

També han merescut una felicitació l’informàtic Xavier Altès, per la seva implicació en l’evolució tecnològica de la Policia Local més enllà de la seva jornada laboral, i el pagès Josep Barrabeig Tost, col·laborador i partícip en la millora de la convivència en el món agrícola, de la seguretat i per demostrar donar ajuda a la Policia Local sempre que se li ha requerit.

Finalment, s’han felicitat dos agents de la Policia Local per actuacions al barri de l’Eixample que van donar lloc al tancament temporal de dos establiments com a llocs de venda de substàncies prohibides, la detenció de varies persones i l’escorcoll en dos domicilis.

Diplomes al mèrit policial i medalles a la fidelitat

En un altre apartat, enguany un caporal i un agent han rebut diplomes al mèrit laboral, que són distincions honorífiques per premiar als components de la Policia Local que hagin acumulat tres felicitacions.

Pel que fa a les medalles a la fidelitat, s’han repartit quatre medalles de bronze a agents que han prestat serveis de forma ininterrompuda durant 15 anys a la Policia Local de Cambrils i  sis medalles de plata a agents que han prestat serveis durant 25 anys.