.

La degana de l'ICAT, Estela Martín. Foto: Cedida

La degana de l’ICAT, Estela Martín. Foto: Cedida

Amb motiu de la celebració del Dia de la Justícia Gratuïta, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, l’ICAT, ha reivindicat, aquest dimecres, la millora de les condicions en què les advocades i advocats tarragonins exerceixen els serveis de torn d’ofici i assistència al detingut (TOAD). Un servei que és clau per a l’Estat de Dret i, molt especialment, per garantir el dret a defensa dels col·lectius més desfavorits.

La degana de l’ICAT, Estela Martín, ha reclamat “unes condicions de treball dignes per als advocats del torn d’ofici, que presten un servei públic per pura vocació molts cops en situacions de treball molt complicades i amb uns nivells de remuneració molt baixos”. La degana ha posat en valor la lluita constants dels col·legis de l’advocacia per aconseguir que la Generalitat millori aquestes condicions del torn d’ofici.

Per la seva banda, Lorenzo Santos, copresident de la Comissió del Torn d’Ofici de l’ICAT, ha posat l’accent en que “els advocats del torn d’ofici oferim un servei públic amb els nostres propis mitjans logístics i tècnics i amb els seus coneixements, però aquest esforç no té una compensació digna ni en espais per entrevistar-nos amb els nostres clients ni en retribucions econòmiques”.

Cada cop més casos

El nombre d’actuacions de torn d’ofici a la demarcació de Tarragona durant el 2022 van ascendir a 22.003, un 5% més que l’any anterior, en la línia del creixement mitjà a tot Catalunya, que va ser del 6% (339.556 actuacions). Per àmbits d’actuació, a la demarcació de l’ICAT, el que va concentrar més assumptes de justícia gratuïta va ser el penal, amb 9.413 actuacions (43%); l’assistència a persones detingudes, amb 6.390 (29%); dret civil i família, amb 2341 (11%); normes generals, amb 1908 (9%); violència masclista, amb 1385 actuacions (6%); dret laboral, amb 322 (1,5% ); i contenciós administratiu, amb 205 (0,9%).

A la demarcació de l’ICAT hi ha un total de 392 advocades i advocats que presten el servei del torn d’ofici, un 29% del total de col·legiats tarragonins, un índex que està lleugerament per sobre de la mitjana catalana, que és del 26% en el conjunt dels 14 col·legis de l’advocacia de Catalunya.