.

Imatge d'arxiu de l'ICAT. Foto: Tarragona 21

Imatge d’arxiu de l’ICAT. Foto: Tarragona 21

Durant les dues primeres setmanes de gener, prop de 30.000 advocats de tot l’ estat han utilitzat Lexnet Abogacía. El sistema que havia d’entrar en funcionament l’1 de gener no ho ha fet a Tarragona, on no s’ha tramitat encara cap expedient electrònic, segons expliquen fonts de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona.

El calendari preveia l’entrada en vigor el dia 1 de gener de la Plataforma Lexnet i de Ejusticia. cat. Però tal com s’anuncia des del web del CICAC (Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya) es podran presentar les demandes i escrits als jutjats a través d’E-Justícia.cat a partir de l’1 de febrer del 2016 en l’ordre Social. En el àmbits Civil i Contenció Administratiu s’implantarà entre l’1 d’abril fins el 30 de juny del 2016 i pel Penal encara no hi ha data prevista.

“Ràpida i precipitada” són els adjectius que feien servir membres del col·lectiu d’advocats de Tarragona per descriure la digitalització de Justícia. En aquest mateix mitjà, membres de la Junta de l’ ICAT posaven en dubte el “correcte funcionament d’aquesta” plataforma i qüestionaven la necessitat de disposar d’una plataforma homogènia per a tot l’estat. “Al País Basc o a Cantàbria el funcionament és diferent i presentar un recurs en aquestes comunitats pot donar problemes” recorden.

El Col·legi d’Advocats de Tarragona va acollir el passat mes de desembre la primera jornada de formació on hi van assistir prop de 270 professionals del món de l’advocacia. Tot que encara no s’han fet probes i no hi ha previstes més jornades de formació els advocats tarragonins resten a l’espera.

Cal recordar, que la plataforma LexNet i EJusticia “permetrà eliminar el paper en les tramitacions dels processos judicials que se segueixen a Catalunya en la línia del que ja va anunciar el Ministre de Justícia, Rafael Català, previst en el projecte ‘Justícia zero papers’ tal com es descriu des del CICAC. Tot i que, des del col·lectiu d’advocats tarragonins es titlla de l’eliminació del paper com “una bona aposta” també es critica que aquesta implicarà la instal·lació de sistemes operatius que hauran d’anar a càrrec dels propis advocats.

Dues plataformes: LexNet i Ejustícia

A partir d’aquest sistema els advocats rebran les notificacions del jutjats a través de la plataforma LexNET, desplegada pel Ministeri de Justícia, i hauran de presentar les demandes i escrits a través del sistema operatiu desplegat pel Departament de Justícia, E-Justícia.cat. La implementació del sistema E-Justícia.cat en els jutjats de Catalunya suposa, a diferència del sistema LexNET, la creació de l’expedient judicial electrònic.

B.U.