.

.

TOTS 21


Tres dels acusats, aquest dilluns en l'inici del judici, protegits amb armilles antibales

Tres dels acusats, aquest dilluns en l'inici del judici, protegits amb armilles antibales

Els quatre acusats de matar un treballador d’una empresa del polígon d’Entrevies de Tarragona l’estiu del 2002 han negat els fets aquest dilluns en el judici que ha començat a l’Audiència. Un d’ells ha afirmat que tot el que va declarar a la policia s’ho havia inventat a partir de rumors que havia escoltat a la presó i ha negat que participés en el crim. Els altres tres s’han acollit al seu dret de no declarar i només han ratificat, a preguntes de la defensa, la declaració d’innocència que van manifestar davant el jutge d’instrucció. S’enfronten a penes de fins a 25 anys de presó. El judici ha arrencat entre fortes mesures de seguretat i als quatre acusats se’ls ha facilitat una armilla antibales.

El primer dels acusats, Enrique Santiago, ha assegurat que tot el que va declarar davant del jutjat d’instrucció s’ho havia inventat a partir dels comentaris i rumors que havia sentit a la presó. “M’ho vaig inventar perquè em deixessin en pau, tot em venia a mi i tot el què vaig dir va ser d’escoltar-ho a la presó”, ha etzibat. Santiago ha afirmat també que va ser ell qui va robar un cotxe a la localitat de Garraf i que el seu cunyat i el germà d’aquest no hi van tenir res a veure. “Em vaig enfadar amb el meu cunyat perquè em va dir que em deixaria diners i no me’ls va deixar, per això el vaig involucrar”, ha aclarit.

Durant l’inici de la vista oral s’ha fet lectura de la seva declaració davant del jutjat d’instrucció i s’han pogut sentir les gravacions de les converses telefòniques que va mantenir amb familiars seus. L’home s’ha retractat de qüestions rellevants declarades en fase d’instrucció com el fet que es produís una reunió prèvia a Tarragona per planificar l’atracament a l’empresa del polígon d’Entrevies. “En cap moment vaig anar al polígon”, ha insistit. Santiago ha explicat que va creure que la seva detenció es devia a tràfic de droga o per un furt.

Per la seva banda, l’acusat d’haver disparat el tret mortal contra el treballador, Ramon Morte, s’ha acollit al dret de no declarar i s’ha ratificat en la declaració judicial en què negava els fets. Els altres dos implicats, José Morte i Manuel Giménez, han optat per respondre només a les preguntes del seu advocat defensor i també han subscrit les declaracions efectuades en fase d’instrucció en les quals es desvinculaven de l’atracament i del crim. Durant la vista oral, els acusats han vestit unes armilles antibales per motius seguretat i diversos agents dels Mossos d’Esquadra s’han desplegat per l’edifici.

Els acusats anaven armats i es van tapar la cara amb passamuntanyes

El ministeri fiscal sosté que els fets es van gestar el 20 de juliol del 2002 a la localitat de Garraf. Allà, Enrique S.H., José M.G. i Ramón M.G. es van posar d’acord per sostreure un vehicle estacionat en una zona de platja pròxima al club nàutic d’aquesta població barcelonina. La tarda del 25 de juliol del 2002, aquests tres individus i Manuel G.M., van decidir apoderar-se dels diners procedents de la recaptació que hi hagués a l’empresa de begudes Discoda de Tarragona.

Amb aquest objectiu, segons el ministeri fiscal, van proveir-se d’un revòlver i d’una escopeta de canons retallats amb els quals pretenien intimidar i, donat el cas, “disparar a tota aquella persona que es trobés a l’empresa i obstaculitzés el seu propòsit”. En l’execució d’aquest pla, Manuel G.M., José M.G. i Ramón M.G. van acudir a l’empresa amb el vehicle robat i amb la cara tapada, mentre que Enrique S.H. els esperava en un altre punt del polígon amb un altre cotxe amb el qual pretenien fugir.

Una vegada a l’empresa, segons la fiscalia, Manuel G.M. va retenir alguns treballadors en un dels despatxos apuntant-los amb un revòlver, mentre Ramón M.G., armat amb l’escopeta de canons retallats, es va apoderar dels diners en efectiu que hi havia en un altre dels despatxos. Al seu torn, José M.G. s’encarregava de vigilar l’entorn ubicat al costat del vehicle.

Tan bon punt van aconseguir el botí i quan els acusats es disposaven a pujar al cotxe per sortir de l’empresa, el treballador Antonio José L.M. es va abalançar sobre José M.G. per tal d’impedir que fugís. En aquell moment, segons el fiscal, Ramón M.G., “amb la finalitat d’acabar amb la seva vida”, el va disparar mortalment amb l’escopeta. A continuació, els tres homes van fugir amb el cotxe, el van abandonar en un altre punt del polígon i allà van pujar a l’altre vehicle, on els esperava el quart acusat.

Penes de fins a 25 anys de presó

Segons la fiscalia, els fets són constitutius d’un delicte de robatori d’ús de vehicle -amb una pena de 3 anys de presó-, un delicte de robatori amb violència i intimidació -amb una pena de 5 anys de presó-, un delicte d’homicidi -15 anys- i un delicte de tinença il·lícita d’armes -2 anys-. A Enrique S.H., José M.G. i Ramón M.G. se’ls acusa de tots quatre delictes i la fiscalia sol·licita per a tots tres una pena de 25 anys de presó. En canvi, a Manuel G.M. no se li imputa el robatori del vehicle, de manera que la petició de presó és de 22 anys. Les defenses, en canvi, demanen la lliure absolució dels acusats.

En concepte de responsabilitat civil, el ministeri públic reclama als acusats que indemnitzin conjuntament a l’empresa en la quantitat que es determini en concepte de la recaptació sostreta i no recuperada. A més, hauran d’indemnitzar amb 50.000 euros al pare de la víctima. El judici que ha arrencat aquest dilluns a la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona està previst que s’allargui fins el 10 de març.