.

.

TOTS 21

Artur Mas i la seva esposa, durant la passada manifestació de la Diada. Foto: Núria Julià

El Tribunal de Comptes ha notificat aquest dilluns als representants de l’expresident de la Generalitat Artur Mas que li reclama una fiança de 5,2 milions d’euros (4,8 milions més 400.000 euros d’interessos) per la despesa en l’organització del 9-N, segons informen fonts presents a la reunió que té lloc a la seu madrilenya d’aquesta institució.

La petició consta a les conclusions de l’escrit d’instrucció que el Tribunal de Comptes va obrir contra Mas, Ortega, Rigau, Homs i set càrrecs més de la Generalitat per la despesa en la consulta. Malgrat que el Tribunal Suprem ja va jutjar aquest cas i no va condemnar Mas pel delicte de malversació de fons, el Tribunal dona ara 15 dies a Mas perquè faci aquesta provisió de fons.

El Tribunal actua fruit d’una denúncia de Societat Civil Catalana i de l’Associación de Abogads Catalanes. Falten per confirmar les quantitats que el Tribunal demana per a la resta d’investigats.

La instructora de la causa del Tribunal de Comptes pel 9-N, Maria de Los Llanos Castellanos, ha comunicat la xifra al llarg de la reunió amb els representants de tots els investigats, que ha tingut lloc aquest dilluns coincidint amb la finalització de la fase d’instrucció.

Embargar els béns

En el cas que l’expresident de la Generalitat i la resta dels investigats no puguin afrontar aquestes fiances el Tribunal de Comptes pot embargar els seus bens i comptes bancaris per assegurar que compleixen amb les possibles responsabilitats comptables que li atribueix.

A partir d’ara, el cas passa a la Sala de Justícia del propi Tribunal de Comptes, que resoldrà en les pròximes setmanes. La sentència que emeti podrà ser recorreguda, però el recurs es resoldrà en primera en segona instància dins del propi Tribunal de Comptes.