.

Imatge de la campanya instal.lada a Tarragona

La preocupació per la mort més silenciosa que abraça a una societat comença a ser visible al Camp de Tarragona. Només cal mirar a terra per reflexionar.

“Si coneixes algú a punt de caure en el pou del suïcidi escolta’l i demana ajuda al 061”: aquest és el contingut de cadascun dels onze vinils que s’han instal·lat a vuit municipis pertanyents a la Regió Sanitària Camp de Tarragona. Els vinils, amb fons negre i lletres blanques, compten amb un diàmetre de 260 centímetres i romandran a cada localitat, aproximadament, durant un mes.

L’objectiu de l’acció, que s’engloba dins la campanya “No el deixis caure en el suïcidi” que va instaurar el mateix Departament de Salut a finals del 2023, és conscienciar tant familiars com l’entorn perquè no es banalitzi davant situacions de risc, amb especial atenció a homes majors de 50 anys. Així, reforça la necessitat d’acompanyar i ajudar les persones susceptibles de desenvolupar una conducta suïcida.

Cambrils, Montblanc, Reus, Salou, Tarragona, Torredembarra, Valls i Vila-seca són els municipis que compten amb aquests punts de prevenció, tots ells ubicats a espais d’elevada concurrència de vianants o usuaris.

Les xifres

Els casos van incrementar-se des de l’esclat de la pandèmia arreu de Catalunya, tot i que la Regió Sanitària Camp de Tarragona experimenta un lleuger descens durant el 2023 amb 283 episodis respecte als 332 de l’any 2022.

El 2021 van ser-ne 347 i el 2020, 244. La incidència en dones és superior, ja que representa dos de cada tres episodis acumulats els últims 12 mesos.

La gerenta de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, que ja ha pogut visitar alguns dels punts, remarca “la importància de treballar tot allò que envolta la persona amb ideació suïcida. Hem d’estar atents, escoltar i ajudar qui es trobi en aquesta situació animant-lo a contactar amb el telèfon 061”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */