.

El general de Divisió Sir Nils Olav III, Baró de les Illes Bouvet, és ara el pingüí més condecorat del món. Foto: Zoo d'Edimburg

El general de Divisió Sir Nils Olav III, Baró de les Illes Bouvet, és ara el pingüí més condecorat del món. Foto: Zoo d’Edimburg

És Sir Nils Olav III, resident al zoo de Penguin’s Rock d’Edimburg, i s’ha convertit en el pingüí més condecorat del món després que l’hagin ascendit al tercer rang més alt de les Forces Armades noruegues. Aquesta setmana ha rebut el títol honorífic de general de Divisió de la Guàrdia del Rei de Noruega, com la seva mascota oficial.

Uns 160 soldats uniformats van visitar el zoo escocès per a concedir aquest honor únic al pingüí rei, amb gran pompa i circumstància militars. El condecorat ocell, que ja era brigadier, té ara el grandiós títol de general de Divisió Sir Nils Olav III, Baró de les Illes Bouvet.

Aquest militar, però, no és l’únic pingüí que ha servit a les Forces Armades noruegues, és un més d’una llarga llista.

L’any 1961, la Guàrdia del Rei de Noruega va visitar el Royal Edinburgh Military Tattoo per a un exercici i un tinent anomenat Nils Egelien es va enamorar de la colònia de pingüins del zoo. Va pensar que la marxa de la seva unitat guardava una sorprenent semblança amb la manera de caminar de l’ocell blanc i negre. Una dècada més tard, quan Egelien va tornar a la capital escocesa, va aconseguir que la Guàrdia del Rei adoptés un pingüí. Aquest va rebre el nom de Nils Olav en honor a Nils Egelien i al rei Olav V de Noruega, que ocupava el tron en aquell moment.

Cada vegada que els soldats escandinaus han visitat Escòcia, el seu pingüí ha estat ascendit, encara que nous ocells han pres el relleu dels antics. Les tropes cerimonials també envien peix i targetes nadalenques cada any.

Els cuidadors de Sir Nils Olav III. Foto: Zoo d'Edimburg

Els cuidadors de Sir Nils Olav III. Foto: Zoo d’Edimburg

La cerimònia

Després d’una desfilada acuradament coreografia davant la Banda de la Guàrdia de Sa Majestat el Rei i l’Equip d’Instrucció de Noruega, que enguany actuen al Royal Military Tattoo d’Edimburg, Sir Nils va rebre la seva nova insígnia en una cerimònia especial. Aquest honor significa que ha superat en rang al soldat que li va donar nom als anys 70.

“Estic encantat de felicitar Sir Nils Olav III pel seu ascens a general de Divisió“, va declarar Jason Barrett, director d’Operacions del Royal Edinburgh Military Tattoo.

Va lloar la “rica història, l’honor i la tradició” que aporta la Guàrdia Real de Sa Majestat de Noruega, afirmant que han estat un dels “seguidors favorits durant anys”.

Tres encarnacions de Nils Olav han anat ascendint en l’escalafó.

Van col·locar una insígnia a l'ala del pingüí. Foto: Zoo d'Edimburg

Van col·locar una insígnia a l’ala del pingüí. Foto: Zoo d’Edimburg

Va començar com a mascota l’any 1972, va passar a cap al 1982, a sergent al 1987, a sergent major de regiment al 1993, a sergent major honorari de regiment al 2001 i a coronel en cap al 2005. El pingüí va ser nomenat cavaller al 2008 -aprovat personalment pel propi rei Harald V de Noruega– i es va convertir en brigadier al 2016.

“El seu ascens aquest mes d’agost, per la seva bona conducta i per ser un magnífic exemple per a la resta dels pingüins del zoo d’Edimburg, és una fita en la seva carrera com a mascota de la guàrdia”, ha declarat el sergent primer Fredrik Gresseth, de la Banda i l’Equip d’Exercicis de la Guàrdia de Sa Majestat el Rei de Noruega.

El primer pingüí rei va ser regalat al zoo d’Edimburg quan es va inaugurar l’any 1913 per un magnat navilier norueg.

L’oficial Nils Egelien va morir l’11 de desembre de 2020, als 87 anys.

V.Tapias