.

.

TOTS 21


Imatge impactant del local amb els Bombers actuant

El Tribunal Suprem ha condemnat Gas Natural per l’explosió de gas en un edifici de la Rambla Nova de Tarragona l’any 2005 que va fer cinc morts. La companyia gasística haurà d’abonar indemnitzacions per import total de 2,1 milions d’euros -1,6 milions dels quals, de forma solidària, amb Mapfre, que era la seva asseguradora- als afectats per l’explosió, el 10 de novembre del 2005, en què van morir cinc persones -quatre eren de la mateixa família. La deflagració també va causar lesions de consideració a un vianant sobre el qual va impactar runa de l’immoble, i danys materials a tres vehicles. Gas Natural havia quedat absolta en el judici civil celebrat al jutjat de primera instància 2 de Tarragona, però la sentència es va recórrer. Aquest dimecres la Sala Primera del Suprem ha dictat sentència estimant els recursos d’infracció processal i de cassació interposats pels perjudicats en el sinistre.

Tant la sentència de primera instància com la dictada posteriorment per l’Audiència de Tarragona -que mantenia igual criteri-, van estimar en part les demandes, però van exculpar Gas Natural i la seva asseguradora, en considerar que no havia quedat acreditat que la fuga de gas es degués a un defecte d’instal·lació que la companyia hauria pogut detectar, i tampoc que l’explosió no s’hauria produït si s’hagués fet la revisió reglamentàriament prevista.

La Sala Primera del Suprem, però, sosté que aquest argument de la sentència que els afectats van recórrer contradiu el principi de la càrrega probatòria, traslladant-la a qui no té mitjans per provar allò contrari, a més de no tenir en compte el principi de responsabilitat per risc. “Si bé no és de caràcter plenament objectiu, produeix precisament l’efecte d’obligar a qui presta el servei generador del risc a acreditar el vertader origen del sinistre”, exposa la sentència.

La sentència del Suprem, tretze anys després del sinistre

A partir d’aquí, entén que, si bé hi ha determinats supòsits d’explosions de gas on la jurisprudència no ha aplicat la doctrina del risc, remarca que són casos diferents a aquest ja que hi ha “total incertesa sobre la causa o causes del sinistre”. “Això implica que no pot quedar exonerada de responsabilitat la subministradora i la seva asseguradora, quan és qui comptava amb els mitjans i coneixements adequats per donar certesa sobre tals causes i no ho ha fet, segons ve a reconèixer la pròpia sentència recorreguda”, conclou. Així, el Suprem admet el recurs extraordinari, estima íntegrament la demanda interposada pels perjudicats i responsabilitza l’empresa gasística del sinistre, tretze anys després.

La deflagració de gas es va produir la nit del 10 de novembre del 2005 a l’edifici del número 72 de la Rambla Nova. L’explosió va fer saltar pels aires dues plantes de l’immoble. Hi van morir una mare de 37 anys, metgessa a l’Hospital Santa Tecla, i els seus tres fills -de 3 i 5 anys, i un d’un mes i mig. Per altra banda, també va morir un professor de 47 anys i veí de l’edifici. A l’espai cantoner que ocupava l’immoble, ara buit i desenrunat, no s’hi ha pogut construir a l’espera del final del procediment judicial.

ACN