.

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó. Foto: CCMA

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó. Foto: CCMA

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació d’ofici per aclarir els motius de les cues nocturnes davant de les comissaries de policia de Tarragona i Tortosa i per recomanar mesures per evitar “les lamentables condicions amb què es troben els ciutadans estrangers” que han de dur a terme alguna gestió, com ara que se’ls expedeixi el NIE, en aquestes comissaries, afirma el Síndic.

“Els afectats es veuen abocats a fer llargues cues de nit per poder obtenir un dels menys de cinquanta números que reparteix la comissaria al matí per atendre els ciutadans”, continua.

Atès que aquest àmbit depèn del Ministeri de l’Interior, el Síndic ha adreçat al Defensor del Poble la seva preocupació pel tema i li ha suggerit que valori “la possibilitat d’obrir una investigació”.

Pel que fa a les mesures immediates que, segons la informació publicada en premsa, es posaran en pràctica per corregir aquesta situació, destaca la d’implantar un sistema de cita prèvia, acompanyada de l’ampliació dels horaris d’atenció al públic. Sobre la mesura de concertar la cita prèviament per telèfon o Internet, Rafael Ribó ha alertat del risc que les cues presencials es converteixin en cues virtuals si ningú no pot assumir l’atenció de les trucades i dels missatges. Per aquest motiu, ha recomanat que s’asseguri que el sistema es doti de recursos perquè funcioni correctament.

El Síndic també destaca que caldria “ajustar l’estructura administrativa de les comissaries a la realitat social, especialment a l’estiu”. En aquest sentit, proposa que es valori seriosament la possibilitat d’incrementar els recursos humans i materials per cobrir les necessitats reals.

A parer del Síndic, el fet d’haver de passar la nit al ras sembla una situació “impensable” en un país on l’ús de les tecnologies de la informació en l’activitat administrativa està a l’ordre del dia.

La problemàtica no és nova i el Síndic recorda que l’any 2004 ja va denunciar el col·lapse de l’oficina d’estrangers a Barcelona. Que deu anys després es repeteixi una situació similar denota una mala pràctica administrativa, contrària als principis d’eficiència i de servei públic que han de motivar l’actuació de l’Administració.