.

.

TOTS 21


Instant de l'acte de presentació del llibre

Instant de l'acte de presentació del llibre

L’estudi clou que el Port de Tarragona té una gran oportunitat per a penetrar en el seu hinterland de manera eficient i oferir el màxim valor afegit a les seves cadenes logístiques, a través d’una connexió ferroviària amb un port sec de la zona de Madrid.

La sala d’actes de l’Arxiu del Port va ser escenari de la presentació del llibre digital ‘El estudio para la mejora de la competitividad del corredor del Port de Tarragona- Madrid e implantación del Puerto SecoTarraco’ fruït del I Premi d’Investigació ‘El TEU Tarragona’.

L‟acte va comptar amb la presència del director general del Port de Tarragona, Francesc Sánchez, autor del pròleg del llibre; Montse Adan, directora de Relacions Institucionals i Comunicació del Port de Tarragona; Carlos Arola, Col·legi d‟Aduanes de Tarragona i Alfonso González, director general de DP World Tarragona; ambdós promotors del Premi d‟Investigació; i l‟autor de la publicació, Alberto Estrada.

El llibre analitza el corredor Port de Tarragona – Madrid, realitzant un anàlisis dels costos del servei intermodal porta a porta del tràfic de contenidors i es compara amb el transport monomodal (només en camió). Així mateix, s‟analitzen els beneficis de l‟estatus d‟Operador Econòmic Autoritzat en la cadena intermodal.

La quota de transport de mercaderies per ferrocarril sobre el transport terrestre en la Península Ibèrica és de les més baixes de la Unió Europea. No obstant, sembla que el transport ferroviari intermodal (transport de contenidors, caixes mòbils o semiremolcs) pot ser el motor de la recuperació d‟aquest mode de transport, en teoria el més econòmic i sostenible. En concret, els ports poden exercir de grans aglutinadors de càrrega que permetin dotar el ferrocarril de la massa crítica necessària per fer-lo rentable.

Conclusions de l’estudi

L‟estudi clou que el Port de Tarragona té una gran oportunitat per a penetrar en el seu hinterland de manera eficient i oferir el màxim valor afegit a les seves cadenes logístiques, a través d‟una connexió ferroviària amb un port sec de la zona de Madrid, anomenat Port Sec Tarraco. Així mateix, les conclusions de l‟estudi assenyalen que el Port de Tarragona té un enorme potencial per al transport per ferrocarril de contenidors en la seva relació amb l‟àrea de Madrid i Saragossa, i un corredor intermodal ferroviari és el mitjà més idoni per al desenvolupament d‟aquest potencial. A més, el Port de Tarragona disposa d‟infraestructures i serveis adequats a aquesta estratègia i, a la vegada, treballa en la línea de la seva contínua millora.