.

La tasca del servei se centra sobretot en les activitats formatives i preventives dirigides a famílies i a infants. Foto: Cedida

La comarca del Tarragonès s’ha convertit al llarg dels darrers anys en un referent gràcies als serveis d’Atenció a la Infància i l’Adolescència que ofereix el Consell Comarcal del Tarragonès.

Accions com el TASTA, que ha celebrat ja el desè aniversari i s’encamina cap a l’onzè any de servei, els centres oberts o la resta del programa desenvolupat a través dels SIS Adolescents o el SIS Famílies, entre altres, s’han convertit en un puntal de l’acció social desenvolupada arreu dels municipis on l’organisme comarcal té les competències. Seguint la línia d’altres serveis, el Consell Comarcal ofereix Atenció a la Infància i l’Adolescència als municipis més petits que no disposen de serveis propis i durant l’exercici de 2023 es van atendre 824 menors de forma directa i van participar en els programes familiars fins a 350 famílies.

L’organització del servei es realitza a través del departament de Benestar Social i Família del Tarragonès, concretament des de la seva Unitat d’Infància i Família, tot i que, d’ençà de la implantació del programa Temps per Cures de la conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, algunes de les accions també depenen dels Serveis Socials Bàsics.

L’estructura que arriba directament a les famílies i als menors des del Consell Comarcal es basa en l’anomenat SIS Itinerant (Servei d’Intervenció socioeducativa), del qual en depenen els serveis de SIS Famílies, SIS Adolescents, Sis 0-3 i el SIS Atenció diürna.

Segons Isabel Vallès, cap del servei, l’objectiu de la unitat i del Consell Comarcal és “treballar l’acompanyament de les famílies” i és que, segons explica ella mateixa, “és important que l’entorn familiar treballi amb els infants” i ho faci amb els sistemes més desenvolupats possibles, de manera que també “impulsem molt qualsevol col·laboració en recerca i investigació”.


Altres notícies:


És en aquesta línia que actualment es treballa, precisament, en un dels projectes que han convertit el Tarragonès en un referent, donat que la comarca forma part del programa SIS Mirades, que es troba en fase d’estudi i en el qual el Consell Comarcal participa activament mitjançant investigació amb la Universitat de Girona (UdG). Vallès està convençuda que projectes com el SIS Mirades donen “qualitat al servei i permeten aplicar noves metodologies”.

En aquest cas, l’eix central de l’estudi es basa en la resolució de situacions familiars o socials complexes a partir del treball que es fa a partir d’escoltar els mateixos infants. De fet, el nom de SIS Mirades s’ha triat perquè la metodologia “parteix de les necessitats i de les visions dels mateixos infants. Ells són els experts que marquen les accions que cal realitzar”.

Donat que la tasca que realitza el Consell Comarcal s’ofereix a infants i adolescents de diversos llocs de la comarca i l’objectiu és oferir-los facilitats d’acompanyament, les accions i els tècnics es traslladen a cada municipi.

Acompanyament a les famílies

És així com es desenvolupa, per exemple, el programa SIS Famílies d’acompanyament familiar en situacions complexes. En aquesta branca d’acció es desenvolupa actualment un nou projecte que Vallès creu que està destinat a ser també un servei important per a la comarca. S’ha batejat com ‘Aquí i ara’ i està pensat per a separacions conflictives de parelles amb fills. “És un espai que no es treballa normalment i creiem que és una de les línies que cal fomentar, per tot el que origina en una família i en els fills, i donar la veu als infants per actuar pensant en el seu benefici futur quan se separen els pares”.

Una part de les activitats van dirigides a generar espais de confiança amb els adolescents en el seu propi entorn. Foto: Cedida

En el dia a dia, el servei que més directament arriba els usuaris de tota la comarca és el TASTA. Es tracta de la línia de servei d’atenció diürna del Consell Comarcal i es podria considerar un clàssic que camina ja cap a l’onzè any de servei i que es troba present en el dia a dia de nou municipis del Tarragonès, així com en altres, a través d’accions puntuals.

Dels centres oberts i l’Aktua

El TASTA comparteix protagonisme amb la xarxa de centres oberts existent a Torredembarra, la Canonja, Altafulla i la Pobla Mafumet, a la qual s’ha afegit també, en darrera instància, Constantí. Els centres treballen en funció del volum de població i del nombre d’expedients d’infants en risc, de manera que es tracta d’un servei amb la màxima flexibilitat que s’adapta contínuament a les necessitats de cada municipi en funció de la demanda.

En aquesta línia, també es desenvolupa el projecte Aktua, en el qual es treballa amb els adolescents en espais grupals per tal d’afavorir la seva interacció en un entorn de màxima confiança, a més d’impulsar el treball en família i parental, que “sempre resulta bàsic i molt important” per buscar millores futures, segons explica Isabel Vallès.

La tasca diària del servei TASTA i dels centres oberts és també la que requereix un equip més grans de professionals per tal de cobrir les necessitats de bona part de la comarca, a excepció de Tarragona ciutat i dels municipis de més envergadura. L’estructura de professionals la formen una vintena d’educadors i integradors, entre els quals hi ha un pedagog, una psicòloga-terapeuta, una treballadora social, una terapeuta familiar i diversos educadors i integradors.

El TASTA ofereix activitats arreu de la comarca, com ara festes itinerants pels infants. Foto: Cedida

Per altra banda, la Unitat d’Infància i Família també disposa de dos serveis especialitzats més, el SOAF i el SEAIA. En el primer dels casos, no només es fan tasques de suport per resoldre conflictes sinó que es fan, principalment, accions de prevenció. És en aquest bloc de serveis que es creen els tallers formatius i les accions preventives dirigides a escoles o centres educatius amb risc de desenvolupar situacions complexes; a banda de treballar també molt especialment les accions formatives dirigides a pares i a infants.

Projecte pilot amb la DGAIA i Safe de Children

Finalment, Vallès també es mostra molt satisfeta pel projecte pilot que actualment s’està iniciant des del servei SEAIA i que es desenvolupa conjuntament amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) i Safe de Children per fer diferents intervencions amb famílies de 0-6 amb l’objectiu d’evitar que els infants de famílies amb problemes greus hagin d’arribar a entrar en centres de menors.

“Es tracta d’un projecte on es fa un treball amb les famílies més intensiu i des d’una òptica diferent per tal d’intentar evitar el patiment i l’afectació que es produeix en el desenvolupament dels infants quan són víctimes de maltractaments i se’ls treu del seu entorn familiar”, explica la cap del servei. El projecte s’ha creat pensant sobretot en els efectes futurs del maltractament, però també en el que suposa perdre tot l’entorn de confiança del menor i com afecta això a la seva salut mental tant d’adolescents com d’adults.

Conscients de la importància de l’acció preventiva i del desenvolupament de nous mètodes que protegeixin no només els infants sinó també la seva vida futura, Isabel Vallès considera molt important que el Tarragonès pugui ser una de les comarques que seran pilots en el desenvolupament d’aquest nou programa.