.

Entrada del braç ed Santa Tecla, amb el seguici popular de fons. Foto: Ton Montero / Tarragona21

L’assemblea d’entitats del Seguici Popular de Tarragona ha rebutjat fer la sortida excepcional que acostuma a dur a terme per acompanyar l’entrada del nou arquebisbe a la ciutat. Està previst que Joan Planellas faci aquest pas el dissabte 8 de juny.
L’assemblea, celebrada aquest dimecres a la tarda a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), ha comptat amb la participació de 29 dels 30 elements amb dret a vot. 27 han votat en contra de la sortida, 11 hi han votat a favor i hi ha hagut una abstenció. La votació ha tingut lloc en un context de denúncies de pederàstia a l’arquebisbat tarragoní.

La consellera de Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha destacat la “normalitat” amb què ha transcorregut el debat i la votació, i ha recordat que atès que es tractava d’una sortida no regulada en el Protocol del Seguici Popular, els elements “havien d’aprovar-ne la participació”.

A través d’una nota de premsa difosa des de l’Ajuntament, la consellera també ha recordat que aquest dimarts ja s’havia reunit la Comissió Assessora del Seguici Popular, que va emetre un dictamen en què no recomanava la sortida del Seguici. “Tot i valorant la part històrica i ritual” d’aquestes entrades, “es considera que en el marc social i cultural del moment actual tenen un difícil encaix o justificació” en una societat “progressivament més laïcitzada”. I ha afegit: “Entenem que la posició majoritària, que no unànime, de l’assemblea, ha anat en la mateixa línia”.

Sobre la qüestió dels casos de presumptes abusos sexuals, el dia que es va anunciar el seu nomenament com a arquebisbe de Tarragona Planellas va deixar clara la voluntat d’obrir una investigació per esclarir els que van acabar amb la destitucions de dos rectors a Tarragona – els de Constantí i la Canonja, Xavier Morell, i el d’Arbeca, Josep Maria Font . L’antecessor del nou arquebisbe, Jaume Pujol, havia considerat que els dos acusats havien tingut “mals moments” i que el fet “no era tan greu”.