.

.

TOTS 21

El riu Francoli, al seu pas pel tercer pont, aquest matí. Foto: Tarragona21

El Consell Comarcal del Tarragonès instal·larà ponts per creuar a peu el riu Francolí. El projecte està en marxa i podria veure la llum aviat. La Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona ha reclamat avui que es pugui traspassar a peu el riu Francolí amb la instal·lació de tres ponts de fusta per a vianants.

Fonts del Consell Comarcal han indicat a Tarragona21 que enguany es construirà una passera a prop del pont de Santa Tecla. Queda per més endavant completar el projecte de Tarragona. Fora de la ciutat, també enguany n’hi ha previst fer passeres a Constantí, El Morell, El Catllar i la Riera d Gaià.

Es tracta d’una reclamació que fa quatre anys ja va formular l’entitat i que ara es revifa en la perspectiva de la celebració, el proper 25 de març, de la sisena plantada popular de Repsol, que per primera vegada traspassarà el Francolí i es farà al marge dret, és a dir, el que toca a Ponent. La Federació de Veïns voldria anunciar durant la plantada la construcció de les passeres.

Antoni Peco, president de la Federació d’Associacions de Veïns, ha reclamat que l’organisme competent, el Consell Comarcal del Tarragonès, acometi l’obra «i poder celebrar la plantada popular de l’any vinent podent traspassar el riu». Peco ha afirmat que el Francolí «segueix essent un obstacle per als veïns dels barris de Ponent de Tarragona perquè no es pot creuar a peu. No hi ha cap pont ni passera en tot el seu recorregut», ha afirmat. «Fa dos anys, el Consell Comarcal es va comprometre a fer-los i esperem ara que sigui definitiu».

Fonts del Consell Comarcal del Tarragonès han confirmat a Tarragona21 que el projecte de passera «està en marxa». El pont podria ser mòbil per desplaçar-la en cas d’avingudes d’aigua. Els veïns reclamen tres passeres, una a la zona del barri de Sant Salvador, una segona al final del Parc Francolí, i la tercera, pràcticament a sota del pont de Santa Tecla, el que connecta amb l’entorn de l’Hospital Joan XXIII.

Punt que s’utilitza per creuar el riu, a prop del pont de Santa Tecla. Foto: Tarragona21

Cap tram del Francolí permet creuar-lo a peu, i el pont de Santa Tecla només disposa de pas per vianants fins a la meitat. «Molta gent dels barris de Ponent vénen al riu a peu i han d’enfilar cap a la petroquímica perquè es troben amb aquesta barrera, o bé es mullen els peus, que també n’hi ha que ho fan», recorda Peco. El camí surt de la zona de la sèquia de Riu Clar i enfila cap a L’Albada, passa per l’Horta Gran i arriba al Francolí. Des de Riu Clar comunica amb Torreforta i Campclar.

Els veïns vindran a peu a la plantada del dia 25, com a forma de «reivindicació de l’ús de camins». És el primer cop que la Federació de Veïns se suma a la plantada que coordina l’Associació Aurora i Repsol i ho ha fet justament perquè ha saltat al marge dret. Les cinc anteriors plantades s’havien fet al marge esquerre (en direcció al mar).

El marg dret tapa l’ús industrial de la indústria química de Tarragona ja que pel seu subsòl hi transcorren les canonades de les grans companyies.

Justament hi ha un possible pas natural passat el tercer pont i a tocar del parc Francolí, però quan baixa aigua no és practicable, com succeeix aquests dies. Només es pot creuar amb seguretat quan el riu és sec.

J. Garcia