.

El rei, durant el missatge institucional. Foto: Casa Real

El Rei d’Espanya, Feli VI, en la primera declaració com a monarca, ha advertit la Generalitat de la seva “irresponsabilitat” i ha titllat la situació d'”extremament greu”.

Felip VI ha acusat Puigdemont d’haver intentat “trencar la sobirania nacional” i ha demanat a les institucions de l’Estat que assegurin l’ordre constitucional i “la vigència de l’estat de dret”.

Felip VI ha titllat “d’inaceptable” l’intent d'”apropiar-se de les institucions catalanes” el que ha comès el Govern de Puigdemont “Avui, la societat catalana està dividida i enfrontada”, ha subratllat.  Unes autoritats autonòmiques que “de manera interessada, conscient i deliberada” han intentat vulnerar la Constitució, demostrant “una deslleialtat inadmissible” als poder de l’Estat.

El rei ha seguit criticant amb molta duresa la “conducta irresponsable” que “pot posar en risc l’estabilitat econòmica i social de Catalunya i d’Espanya”, en un “inacceptable intent d’apropiació de les institucions catalanes”.

Als catalans els ha dit: “No esteu sols”, i tenen “tot el suport i solidaritat de la resta dels espanyols”. “Són moments difícils, però els superarem”, ha dit dirigint-se al conjunt dels espanyols.