.

.

TOTS 21


Imatge de la roda de premsa d’aquest matí a l’Auditori de la Diputació. Foto: Diputació

El RallyRACC Catalunya-Costa Daurada, un dels aparadors més potents per a la promoció del territori, engegarà motors el dia 20 d’octubre i estarà rodant pels municipis de la demarcació fins al dia 23. Aquest 2022 sumarà la 57 edició, els 31 anys puntuant per a un campionat del món del qual en serà decisiu aquesta tardor en algunes categories i 17 d’ençà que el RACC abandonés Girona i s’arrisqués a donar la seva marca al ral·li que va sorgir a Salou. Una aposta que com ha afirmat el seu president, Josep Mateu, “va ser encertada i visionària”.

Ho ha deixat clar aquest migdia durant la presentació de la prova, que ha tingut com escenari l’Auditori de la Diputació de Tarragona. Aquest ens supramunicipal és un dels socis del RACC en aquesta fórmula exitosa publicoprivada, juntament amb el consistori salouenc, la Generalitat i PortAventura. Mateu ha aprofitat per avançar una de les novetats més notòries, més enllà de nous trams incorporats a la cursa, com és la introducció per primer cop d’una categoria específica Rally1 “per a cotxes híbrids, amb un combustible sintètic no fòssil”. Toyota, Hyundai i M-Sport Ford aportaran les seves noves mecàniques amb tot el rodatge que hauran significat les 11 proves disputades abans de la cursa tarragonina. Entre 12 i 13 cotxes d’aquestes característiques ajudaran a dotar el ral·li d’un component que consolida la concessió per part de la Federació Internacional d’Automobilisme dels certificats de sostenibilitat i excel·lència mediambiental de la competició. “Una cosa que és més fàcil de dir que de portar a terme, si tenim en compte que arrosseguem més de 100.000 espectadors”, afegia Mateu.

A més, enguany la prova també vindrà marcada per la gran igualtat que estan mostrant pilots i copilots, tal com s’ha anat veient al llarg de la temporada. La inscripció serà notable (entre 70 i 80), amb els principals pilots que estan definint la història de l’especialitat en els últims anys, tant en WRC absolut com en les categories WRC2 i WRC3, als quals s’afegirà una extensa llista de pilots del país.

Projecció exterior

Durant la presentació, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha fet referència a la repercussió internacional del ral·li i al retorn que té per al territori i per al conjunt del país. “Avui estem sumant un any més en favor del sector turístic, però també del conjunt del territori”, ha afirmat. En aquest sentit, cal remetre’ns a l’edició de l’any passat, encara amb el llast de les mesures contra la pandèmia. El retorn econòmic va ser estimat en 40 milions d’euros, més enllà dels 113.000 espectadors en directe, 18 milions per televisions estatals i 700 milions d’impactes en mitjans on line. “Com ja hem convertit en lema, la Diputació suma, i estem contents de fer-ho”.

D’altra banda, la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, ha posat de manifest que és un esdeveniment que s’alinea amb les línies estratègiques de promoció i de comunicació dels valors de la marca Costa Daurada, i ha subratllat que “és fruit d’una aliança d’èxit que reforça els nostres actius turístics, la nostra imatge i que amplia la nostra projecció exterior”.

Totes dues han parlat de la importància d’oferir productes top per desestacionalitzar la temporada i generar atractius per fer-se amb l’acreditació de destinació de turisme esportiu de primer nivell. Aquests ha estat dos dels aspectes als quals també s’ha referit l’alcalde de Salou, Pere Granados, que ha fet valdre la feina que es realitza des de l’ajuntament en matèria d’adequació i infraestructures. Al capdavall, els trams urbans que passen per la sorra de la platja de Llevant i pel passeig Jaume I són els que més públic reuneixen. “El ral·li és una aposta decidida i ferma que ens posiciona com a referència en el món del motor” i permet que Salou acolleixi “aficionats que venen des d’Austràlia o els Estats Units”. En definitiva, i més enllà de criteris esportius, “suposa una reactivació econòmica que ara necessitem més que mai”.

La Generalitat, en boca de la representant territorial d’Esports, Carmina Blay, ha emfatitzat la importància de donar suport a un esdeveniment que ajuda a promocionar també els pobles de l’interior de la demarcació i que se centra en una modalitat “que forma part de l’ADN esportiu català com és el motor”.

FInalment, la directora de Business & Events de PortAventura, Laura Valdeolivas, ha reiterat el “suport al territori des d’un parc d’atraccions que serà punt base de la logística del ral·li.

En l’apartat estrictament competitiu la 57 edició comptarà amb 300 km de velocitat distribuïts en 19 trams cronometrats del total de 1.405 km de l’itinerari. L’etapa urbana de Salou es disputarà el dissabte 22 d’octubre a partir de les 18:00 hores i l’endemà el tram de Riudecanyes serà l’anomenat Wolf Power Stage, que atorgarà punts als cinc primers classificats. Per la seva espectacularitat, el desenvolupament d’aquest tram es podrà seguir en directe pels canals de televisió del promotor del WRC.

J.S.