.

 

Un moment de la presentació del llibre de contes

Un moment de la presentació del llibre

La Sala d’Actes del Centre Cultural de Cambrils s’omplia ahir de públic per seguir la presentació de “El quadern de l’avi”, una història il·lustrada de Cambrils. El llibre, amb text escrit per l’historiador Ignasi Martí i la il·lustradora Laia Ferraté, és una història il·lustrada de Cambrils, una eina de divulgació del nostre passat pensada per al públic infantil, però que igualment està dirigida a tothom. De moment el conte compta amb 2.500 exemplars que es podran trobar als equipaments municipals: Centre Cultural, Biblioteca de Cambrils i Patronat de Turisme de Cambrils.

La protagonista de “El quadern de l’avi” és la Camí, una xiqueta de deu anys que es muda a viure a una casa rehabilitada dels avis al Barri Antic de Cambrils. En aquesta nova llar troba la llibreta del seu avi, amb un recull inacabat dels diferents episodis de la història de Cambrils.

La Camí recorrerà els diferents indrets del municipi seguint les indicacions de llibre i descobrint el passat del Cambrils i la pervivència d’alguns d’aquests indrets. El llibre tracta des de l’època neolítica, passant per la Vil·la romana de la Llosa, endinsant-se en l’època medieval, la marxa a peu a Barcelona, el setge de 1640, l’arribada de l’indiano Samà, les societats recreatives del primer terç de segle XX, la Guerra Civil de 1936, l’arribada del turisme i fins arribar a l’època actual.

Vuit anys de treball que ara veuen la llum
L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració del Museu d’Història de Cambrils han fet possible l’edició d’aquest projecte sorgit de Revista Cambrils l’any 2008.

El text ha anat a càrrec de l’historiador local Ignasi Martí, qui actualment és un els investigadors més prolífics del panorama local, que combina la seva experiència entre la docència i la recerca, situant-lo en una posició estratègica per una obra de divulgació com aquest llibre il·lustrat pensat per a un públic infantil.

Les il·lustracions han anat a càrrec de la també cambrilenca, Laia Ferraté, formada a les aules de l’escola de còmic i arts visuals Joso, i que practica una modalitat de dibuix inserida en les noves corrents del còmic molt adaptada al realisme necessari en una obra d’aquest tipus.

La recreació d’espais, la representació de protagonistes dels relats, l’adaptació del registre lingüístic i el tractament adequat del passat fan d’aquest llibre il·lustrat una eina de divulgació força interessant. El projecte planteja el llibre il·lustrat com un valor de primer ordre en les noves tendències de la didàctica de les ciències socials fent èmfasis en l’adaptació de continguts i la divulgació. El desig de la iniciativa és que “El quadern de l’avi” esdevingui una eina més de divulgació del passat de Cambrils, de foment de la identitat cambrilenca i ajudi a conscienciar del valor que té el patrimoni col·lectiu cambrilenc.

La presentació va tenir lloc ahir al vespre, al Centre Cultural de Cambrils dins dels actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, i va comptar amb la presència dels autors, acompanyats del regidor de cultura Josep Lluís Abella i l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza.

/* JS para menú plegable móvil Divi */