.

Pedro Sánchez, votant aquest 28-A. Foto: ACN

El PSOE ha guanyat les eleccions generals i amb un resultat molt suficient. Amb el 99% escrutat, treu 123 diputats, per 66 el PP, 57 Ciutadans, 35 Podemos, 24 Vox i 15, ERC. Pedro Sánchez frena completament l’opció que la dreta governi i se li obren diverses possibiltats, fins i tot governar amb Ciutadans. La suma amb els Comuns catalans (7 diputats) li otorguen a PSOE i Podemos 165 diputats, a 12 de la majoria absoluta. La dreta, en canvi, sumaria 146 diputats i sense opció de sumar més vots significatius.

La bufetada al PP és històrica, s’enfonsa un 50 per cent (de 137 a 66). I Ciutadans viu un increment que fa que els populars notin el seu alè, amb 25 diputats més. Vox s’estrena amb 24 diputats, però no aconsegueix foragitar el PSOE i presumiblement, assoleix un resultat menor de l’esperat. La mobilització del vot al PSOE ha estat la més notable entre tots els que han crescut. La gestió feta aquests deu mesos per Pedro Sánchez, eternament qüestionat, ha estat vencedora i l’aparició de Vox i la radicalització del PP l’ha beneficiat. La participació ha estat elevadíssima. El vot al PSOE ha sortit en massa i s’ha beneficiat del trasvàs de Podemos. El PP s’ha enfonsat  Catalunya.

Després d’ERC amb 15 diputats, En Comú Podem i Junts x Cat sumen 7 cadascun d’ells (Junts x Cat només baixa finalment un diputat), el PNB passa de cinc a sis diputats; EH Bildu, de 2 a 4; CCa, d’1 a 2; Navarra Ahora entra amb dos i Compromís 2019 i PRC en treuen un cadascun d’ells.

Pluja de vots per al PACMA i cap diputat

Cas curiós és el del PACMA, el Partit Animalista, amb una pluja de 324.000 vots (més que EH Bildu -258.000-, que ha aconseguit quatre diputats) es queda sense un sol escó per la distribució territorial.

En tota la nit, el tripartit de dretes no sumava i no podia foragitar el PSOE del poder, com va fer a Andalusia. Amb el 23 per cent escrutat, el PSOE aconseguia 128 escons, per 67 el PP, 50 Ciutadans,  Podemos i  Vox. ERC n’aconsegueix 15 per 7 En Comú Podem -que cal sumar a Podemos. Juntxs x Cat en sumaria 7 i el PNB, 6.

Seguiu en aquest enllaç l’escrutini de les eleccions generals al conjunt d’Espanya (Ministeri de l’Interior).

J. Garcia