.

.

TOTS 21


Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Tots21

Els socialistes de Reus han carregat aquest dimecres en roda de premsa contra el procés participatiu del Carrilet, presentat la setmana passada per l’equip de govern i que, dit ras i curt, interpretava com un aval a les seves propostes malgrat les conclusions poc clares en aquest sentit. “Han fet un BenidormFest. El resultat popular ha escollit Mercat del Carrilet, i el jurat professional ens imposa l’alberg”, etzibava el portaveu del grup municipal, Andreu Martín. “Aquest procés falsament participatiu ha tingut poc de participatiu”, afegia per deixar clar el titular del dia. El dirigent socialista ha afirmat que encara ara es desconeixen quantes de les poques més de 2.000 “participacions” provenien de residents del barri, i ha assegurat que en un moment donat l’enquesta es va obrir a la resta de ciutadans de Reus “per fer pujar el nombre” de participants.

Des del PSC han aprofitat per jugar una carta que vol superar políticament l’aposta del tripartit de la plaça del Mercadal. Martín ha llencat el repte a l’equip de govern d’organitzar “una consulta” entre els residents que permeti escollir entre “dues opcions reals. La que presenten ells amb 2.000 presumptes participacions i la de mantenir el Mercat del Carrilet, que ve avalada per les 9.000 signatures recollides pels paradistes. És a dir, a iniciativa de la mateixa gent del barri. És fàcil de solucionar. Si alguna cosa és republicana i d’esquerres és que allò que pensa la gent pugui tenir recorregut”, disparava contra ERC.

Martín ha qüestionat “l’estrany” comportament d’algunes estadístiques del procés, com el fet que “la majoria de les participacions escrites no han estat de gent d’una certa edat amb problemes per funcionar en el món digital i de les aplicacions, sinó de joves entre 16 i 20 anys”. A més, “hem tingut queixes de participants que volien donar la seva opinió i els enquestadors no els deixaven. Havien d’amollar-se a les pautes molt rígides i orientades a justificar un resultat concret. Buscaven com podien forçar a la gent a preferir les opcions del govern”. Segons Martín, “l’únic que ha aconseguit amb aquest procés participatiu és que al Carrilet no es faci res en aquest mandat en base d’un suposat gran projecte que s’acaba convertint en un reclam per a les eleccions vinents” i del qual ha sembrat dubtes. “Només la redacció dels projectes urbanístics ja puja 800.000 euros. Aquest nivell de concreció dona a entendre que es tracta d’un projecte molt treballat, i que no parteix de la ciutat sinó que per nosaltres ve de fora. Creiem que igual que ha passat amb la piscina i el parc de lliscament, hi ha un projecte que ens volen col·locar i es tracta de buscar on. I el Mercat del Carrilet sembla ser un espai possible”, ha deixat caure.

J.S.