.

.

TOTS 21


Presentació dels pressupostos de la Diputació per al 2024. Foto: Tots21

La Diputació de Tarragona aprovarà en el ple d’aquest divendres al matí els pressupostos per a 2024, xifrats en 208.590.000 euros i amb un increment del 10,36% respecte als comptes de de l’any 2023. Els pressupostos, fruit d’un ampli acord entre la majoria dels grups que conformen la institució supramunicipal (ERC i PSC, a l’equip de govern, i Junts i PP, a l’oposició) pretenen continuar donant resposta als reptes de present i de futur als municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

Aquests són uns pressupostos valents, adaptats als temps actuals i als futurs, orientats a necessitats reals i alhora pensats per fer avançar els municipis de manera equilibrada en matèria social, econòmica i mediambiental“, ha destacat Noemí Llauradó durant la presentació dels comptes als mitjans de comunicació, acompanyada del diputat delegat d’Hisenda i Gestió Pressupostària, Fran Morancho; del diputat i president del grup polític de Junts, Pere Segura, i de la diputada i portaveu del grup polític del PP, Maria Mercè Martorell. També han assistit a l’acte el portaveu del grup d’ERC, Enric Adell; el president del grup d’ERC, Eduard Rovira, i el secretari del grup del PSC, Joan Castor Gonell. 

Els pressupostos de la Diputació de Tarragona per a 2024 ja indiquen una tendència iniciada en el present mandat i que ha de marcar el rumb dels propers anys a la institució, enfocat a assolir un impacte positiu i multiplicador arreu de les deu comarques de la regió. En aquest sentit, els comptes s’adiuen a l’esperit del pla ImpulsDipta, basat en el model de concertació en què es treballa actualment i que es va presentar aquest mes de novembre als alcaldes i alcaldesses de la demarcació, un pla que s’emmarca en els valors de la col·laboració, la cooperació, l’equitat i la flexibilitat.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, durant la presentació. Foto: Tots21

D’entre les diferents partides dels pressupostos que s’han destacat durant la presentació pública dels comptes, hi ha les del Programa d’ajuts excepcionals per als ajuntaments en cas d’urgència o fenòmens meteorològics adversos, amb 4 M€. 

També s’ha posat de manifest les partides destinades als consells comarcals, amb 5,4 milions d’euros per als programes de suport al funcionament i d’inversions, gairebé un 5% que l’any anterior; els ajuts per a entitats i associacions de caire cultural, social o esportiu poden comptar amb el suport de la Diputació de Tarragona, tant per tirar endavant les seves activitats, amb 2,2 M€, i inversions de millora que considerin oportunes, amb una dotació 1,2 M€. En aquest sentit, el pressupost està dissenyat per tal que les entitats puguin accedir a les subvencions amb més antelació que en altres exercicis.

Igualment, s’han ressaltat les inversions a la xarxa local de carreteres de la Diputació, amb 4 milions d’euros per al reforç de ferm, per donar compliment a allò que està previst al Pla Zonal de la Diputació. Arran del contingut d’aquest document, es destinaran 100.000 € per tal d’engegar l’assistència als camins municipals del grup 1B. I s’incrementa també fins a 100.000 € l’assistència en infraestructures viàries i de comunicació en cas de fenòmens meteorològics extrems, per donar una resposta ràpida, àgil i segura a aquelles necessitats peremptòries dels ajuntaments en casos d’aiguats o grans nevades.

El diputat delegat d’Hisenda, Fran Morancho. Foto: Tots21

Projectes singulars

Aquests pressupostos també pretenen respondre a realitats transversals i concretes que es plantegen a la demarcació, i per això inclouen partides per a projectes singulars concrets com són la renaturalització, com a acció preventiva en cas de riuades, del tram final del Barranc dels Sant Jaumes al pas per les Cases d’Alcanar, malmès pels darrers aiguats (450.000 €); la primera fase d’un edifici d’habitatges per a lloguer jove a Blancafort, una actuació que  contribuirà a combatre-hi el despoblament (270.000 €); la intervenció de consolidació i manteniment a l’antiga Església de Sant Pere de l’emblemàtic Poble Vell de Corbera d’Ebre (77.000 €); el projecte per a la modernització del Teatre de la Defensa Agrària de la Selva del Camp (150.000 €), o les diferents actuacions de millora del Castell de Querol (75.000 €).

També destinarà recursos per a millores al Refugi de la Mussara, a Vilaplana (145.000 €); per a l’arranjament del terra del Celler de Falset (110.000 €); per a la conservació i posada en valor del Celler de Rocafort de Queralt com a centre cultural del vi, el cooperativisme i la figura de l’arquitecte Cèsar Martinell (180.000 €); per al projecte de millora de l’entorn natural i serveis en l’accés a les Coves Meravelles de Benifallet (75.000 €); per a la rehabilitació de l’espai per ubicar-hi el Casal de la Festa de Cambrils (200.000 €), o per al projecte de renovació del clavegueram i xarxa d’abastiment del carrer Major de l’Ametlla de Mar, per evitar-ne pèrdues i millorar la gestió de l’aigua (139.000 €). Altres projectes singulars que rebran finançament són el manteniment i millora energètica de l’edifici de l’associació La Cumprativa, de Llorenç del Penedès (48.000 €); la restauració de l’absis de la Catedral de Santa Maria de Tortosa (63.000 €); la redacció del projecte de rehabilitació de la coberta de la nau central de la Catedral de Tarragona (53.750 €), o la renovació de l’enllumenat de la Via Augusta de Tarragona, en el marc del procés de transició energètica (400.000 €), entre altres múltiples iniciatives.

Tots els presents han destacat el consens de la majoria de forces polítiques en la confecció dels pressupostos. Foto: Tots21

Alhora, també es referma el suport amb la Universitat Rovira i Virgili, i a través del conveni marc, es vehicula el suport econòmic a aquells projectes de recerca i d’investigació que de manera consensuada es consideren estratègics per a la demarcació i per a la seva gent. El pressupost preveu 500.000 € per a activitats i 300.000 € per a inversions.

La presidenta Noemí Llauradó ha fet èmfasi en “l’acord ampli amb què s’aprovaran aquests pressupostos, que hem confeccionat amb rigor, responsabilitat, sentit del deure i vocació pública”. De la seva part, el diputat Fran Morancho ha ressaltat també l’acord ampli que ha permès tirar endavant els pressupostos, alhora que ha destacat l’increment important de la xifra global respecte als anteriors comptes. Tant el diputat Pere Segura com la diputada Maria Mercè Martorell han coincidit en aquesta voluntat de consens i en la importància de comptar amb uns pressupostos beneficiosos per al conjunt de la demarcació.