.

Brufau, al centre de la imatge, junt a Àngel Pujol i Josep Maldonado (esquerra de la imatge) i Antoni Coll i Josep M. Jaumà

Ho va expressar gràficament el periodista Antoni Coll, 20 anys director de Diari de Tarragona i president de la Fundació Bonanit, d’acolliment dels sense sostre: “Segur que vostè es troba més bé aquí amb nosaltres que amb la presidenta d’Argentina”.

Efectivament, el president de Repsol, Antoni Brufau, un dels empresaris més poderosos d’Espanya -com a mínim-, va ser ahir a Tarragona per participar en una tasca d’ajuda a la Fundació Privada Centre d’Iniciatves Solidàries Ángel Olaran, que presideix un altre empresari, amic seu i també nascut a Mollerussacom ell, Àngel Pujol, conegut per haver aixecat l’empresa Prefabricats Pujol.

Àngel Pujol va decidir fa vuit anys deixar l’empresa en mans de la seva família i dedicar la seva vida a ajudar a combatre la misèria i la mortaldat a Etiòpia. Ho va fer quan va conèixer el missioner Ángel Olaran. Avui ha relatat a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats de Tarragona l’extraordinària personalitat d’Olaran, que ha aconseguit salvar milers d’orfes al país africà i fer créixer horts en un dels deserts més inhòspits del món. “Cada dia moren 100.000 nens de fam al món. I l’endemà, 100.000 més”, ha dit dramàticament Pujol, que ha reclamat als tarragonins que ajudin el missioner i que ajudin els nens de l’Àfrica.

Brufau va ser acompanyat també per Josep Maldonado, president d’Esport Solidari Internacional (ESI) en la presentació del llibre ‘Què podem fer? Els del missioner Ángel Olaran al nord d’Etiòpia’, i Antoni Coll, que van voler fer un cop d’atenció cap a l’impressionant tasca que el pare Ángel Olaran està realitzant a la zona de Wukro, a Etiòpia, presentant aquest llibre. El llibre ha estat escrit pel reusenc Josep M. Jaumà.

Els fons obtinguts per la seva venda es destinaran íntegrament a la missió d’Olaran a Etiòpia. La Fundació Privada ha editat l’obra dins de la seva campanya de suport a l’actuació del missioner basc i a Etiòpia.

La regió de Tigray

El llibre permet conèixer la realitat d’aquesta regió del nord del país africà, el Tigray, i els canvis que s’han aconseguit en la missió de Wukro gràcies al compromís personal d’Ángel Olaran i al compromís col·lectiu de tots els seus habitants, treball del que ha sorgit l’Escola d’Agricultura, les cases d’acolliment per a nens orfes o el Centre de Serveis Socials, entre altres iniciatives.

Escrit pel reusenc Josep M. Jaumà, amb fotografies de Joan Tomás i pròleg d’Arcadi Oliveres, ofereix un ampli panorama sobre la imatge i la realitat d’Àfrica, emmarcada en la història antiga i moderna d’Etiòpia, i centrada principalment en la missió de Wukro, en la regió del Tigray, el seu Fundador Ángel Olaran i els projectes principals del centre.

Brufau, al seu torn, va llençar un toc d’esperança cap al futur després de repassar els episodis negatius: “El món no va en la bona direcció” i va citar alguns exemples: “Més de 2.500 milions de persones no tenen un combustible comercial per cuinar i més de 1.500 milions no tenen electricitat”. El president de Repsol va defensar la tasca d’ajuda social de moltes empreses, com la mateixa Repsol, que realitza 700 programes perquè 1,7 milions de persones rebin programes de formació, sanitat o integració.

J. Garcia