.

.

TOTS 21


Façana del Consell Comarcal del Baix Camp. Foto: Google

Façana del Consell Comarcal del Baix Camp. Foto: Google

El Consell Comarcal del Baix Camp va arrencar dijous el mandat amb la crítica unànime de l’oposició respecte a la convocatòria del ple. Els consellers van ser advertits durant el matí del dimecres que la sessió plenària s’iniciaria el dijous 23 a les 13,30 hores, però la documentació se’ls va facilitar de manera telemàtica passades les 19 hores.
Des del Partit Popular expliquen que és la primera vegada que s’impulsa un mandat amb un ple extraordinari i urgent, posant en relleu que ni tan sols es va contactar prèviament amb els portaveus de cada grup, sobretot atès que durant la sessió havien d’aprovar-se temes de gran importància, com l’organigrama i la contractació d’un gerent, entre d’altres.
Els populars van votar en contra de l’organigrama i es van abstenir en la majoria de punts de l’ordre dia per la seva disconformitat per el “dèficit de transparència” que suposa que l’oposició no tingui representació en els Consells d’Administració del Consell. El portaveu, David Chatelain, va afirmar que “la Comissió de seguiment de les empreses que es va incorporar en el mandat 2015-2019 és una figura sens dubte insuficient, ja que només serveix per a comunicar les decisions preses en aquests consells, en molts casos setmanes o mesos després d’haver-se pres o fins i tot executat els projectes, sense atorgar a l’oposició la possibilitat de fiscalitzar-les amb caràcter previ i participar en el procés de presa de decisions aportant la nostra opinió”. Per al president del grup popular comarcal, Sebastià Domènech, “estem davant un dèficit democràtic difícilment defensable. En mandats anteriors tots els partits amb presència participàvem en aquests consells, fins que una norma va reduir el nombre de membres”. En aquell moment, el govern de torn va optar per deixar fora a tota l’oposició.
Des d’aquest dia els partits exclosos han sol·licitat reiteradament corregir aquest dèficit democràtic i de transparència, aconseguint un compromís dels anteriors presidents del Consell, Quim Calatayud i Rosa María Abelló, sense que fins avui s’hagi concretat la solució. El portaveu del PP va expressar que “hem estat molt prudents, i hem tingut molta paciència, però no podem seguir amb aquesta manifesta opacitat en la gestió de les empreses comarcals”.
Els populars també es van abstenir en el punt que aprovava la contractació d’un nou gerent, ja que el normal, expliquen, hauria estat convocar una junta de portaveus per a comunicar la decisió i presentar a la persona designada. Durant el ple, el portaveu va sol·licitar al govern que expliqués quin havia estat el procés de selecció realitzat per a la contractació, sent la resposta que era una persona de la confiança del govern i que no s’havia realitzat cap procés.