.

Actualment, el Port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en el sostre de l’edifici administratiu. Foto: Port

El Port Tarragona licita la instal·lació de plaques fotovoltaiques en el sostre del renovat Museu del Port que generaran 389,44 Mwh de potència l’any per autoconsum instantani. Aquest nou sistema augmentarà la sostenibilitat i l’estalvi energètic i s’unirà a d’altres sistemes similars ja en funcionament en altres equipaments del Port de Tarragona.

Actualment, el Port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en el sostre de l’edifici administratiu, a l’edifici del nou Punt d’Inspecció Fronterer (PIF), a les dependències de Duanes, a la Confraria de Pescadors i a l’edifici de la Policia Portuària. La futura instal·lació funcionarà com una petita central de producció d’energia elèctrica, que injectarà el corrent produït a la xarxa interna de l’edifici pel seu autoconsum.

Els mòduls fotovoltaics s’instal·laran sobre la coberta del Museu assegurant la generació d’energia fotovoltaica el màxim nombre d’hores del període d’irradiació solar. Foto: Port

La instal·lació estarà ubicada sobre la coberta amb un acabat exterior de xapa amb forma de teula de l’edifici. Els mòduls fotovoltaics s’instal·laran sobre la coberta del Museu assegurant la generació d’energia fotovoltaica el màxim nombre d’hores del període d’irradiació solar. La instal·lació fotovoltaica està dissenyada per alimentar altres equipaments i edificis del Moll de Costa com els quatre Tinglados i els dos Refugis, on es troba el propi Museu del Port de Tarragona.

Sostenible i econòmicament rentable

L’energia anual que es generarà per ser autoconsumida serà de 389,44 MWh/any. En total la planta fotovoltaica generarà el 26% del total de l’energia necessària, mentre que la resta, l’aportarà la comercialitzadora. L’estalvi energètic supera la quarta part del total necessari per cobrir la demanda energètica del Moll de Costa.

El valor estimat del projecte és de 259.447,76 € i l’estalvi anual de 31.666,04€/any, l’amortització simple és de 8,19 anys. Si afegim l’estimació de l’increment anual del cost de l’electricitat, com a resultat s’obtenen una amortització de 6,86 anys. Un cop s’iniciï la instal·lació del projecte, està previst que es completi en sis setmanes.

Amb aquesta nova instal·lació del Museu, el Port de Tarragona continua amb la implementació efectiva del seu Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030. Un altre exemple del seu compromís amb el foment d’accions sostenibles i de cura amb el medi ambient.

El Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona, dins del seu segon eix ‘Creixement Sostenible’, explica com aquest creixement s’aconsegueix “amb una transició energètica i un impuls de les infraestructures del Port per afavorir la millora de l’eficiència energètica i per l’ús prioritari d’energies renovables”.

Redacció