.

El vaixell 'Almiral de Kersaint', motiu del documental

El Port de Tarragona, a través del seu Arxiu, han volgut fer una aportació a la celebració d’una efemèride destacada d’aquest any 2014 com és el centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial. És per aquest motiu que es presenta el proper dijous 6 de febrer a les 19h i a la Sala d’Actes del Port de Tarragona el documental realitzat per Josep M. Castellví que porta per títol ‘L’últim viatge de l’Amiral de Kersaint’ i que està produït per la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica.

Durant la Primera Guerra Mundial molts submarins alemanys dugueren a terme atacs contra les naus aliades al litoral català, episodi no massa conegut de la història del nostre país, presumptament declarat neutral, i teòricament sense intervenció en el conflicte.

La batalla submarina, però, va ser intensa i el blanc dels torpedes foren tant els vaixells mercants que traslladaven provisions i tropes cap a Europa, com els vapors que transportaven persones que fugien dels horrors de la guerra cap a Amèrica.

Les primeres notícies sobre submarins davant la costa tarragonina son de l’any 1916 en què proliferaren els atacs a vaixells mercants que malgrat anar identificats amb la bandera neutral no en sortiren massa ben parats.

La costa de Tarragona, al bell mig de la ruta cap a l’Estret, estava molt concorreguda en aquells anys i és on aquestes embarcacions patiren un gran nombre d’atacs i incidents per part dels submarins alemanys que deixaren com a resultat un bon nombre d’enfonsaments de vaixells i naufragis.