.

Imatges de la presència del Port a Berlín (superior) i Madrid. Fotos: Port

Una part de l’equip comercial de l’Autoritat Portuària de Tarragona es va desplaçar la setmana passada a dues de les més importants fires que es celebren a Europa durant el mes d’Octubre amb l’objectiu de crear sinèrgies i treballar amb les més grans empreses dels diferents sectors per conèixer les últimes tendències.

EPCA – Berlin

El Port de Tarragona es va desplaçar fins a Berlin per assistir a l’EPCA, la trobada més important del sector petroquímic europeu, per la promoció del Cluster ChemMed i del Port de Tarragona, sobre els tràfics de líquids relacionats amb el sector energètic que es celebra de forma anual, i hi son presents les principals empreses del sector. Una de les parts de l’esdeveniment és el Logistics Village, on el Port de Tarragona disposava d’una taula de reunions.

Durant els 3 dies de la fira els representants de l’APT van aconseguir tancar 30 reunions B2B amb diferents tipus d’empreses, on es va presentar el Port i el Clúster ChemMed i on van poder mostrar les potencialitats del sector a Tarragona.

Els representants desplaçats a Berlín van detectar un interès molt alt en diferents projectes actuals, com ara la nova ZAL, l’arribada del tercer fil a Tarragona i les inversions previstes en el FFCC dins del Port, i l’impuls de l’hidrogen verd a través de la Vall de l’Hidrògen de Catalunya.

Fruit Attraction – Madrid

L’Autoritat Portuària de Tarragona es va desplaçar fins a Madrid per assistir a la Fruit Attraction, una fira molt concorreguda amb molt d’interès per part d’empreses del sector. Un sector que als ports espanyols mou més de 12 milions de tones, de les quals aproximadament 200.000 passen pels molls tarragonins. A l’estand que l’APT tenia a la fira hi van participar també empreses del sector instal·lades a Tarragona com Fruport o DP World.

El Port de Tarragona va treballar per promoure el tràfic refrigerat, concretament al de fruites i hortalisses. Els representants de l’APT van aprofitar per unir llaços amb empreses de la comunitat portuària dedicades a aquest tipus de servei i contactar amb empreses per explorar possibles vies de creixement del sector del producte refrigerat.

L’equip comercial del Port va aprofitar per donar a conèixer els desenvolupaments que està fent en matèria intermodal, principalment les inversions en curs a la ZAL i el port sec de PortTarragonaTerminal Guadalajara-Marchamalo així com les inversions conjuntes previstes a la terminal intermodal de la Boella per tal d’incrementar-ne la capacitat. En aquest sentit el port compta amb serveis ferroviaris de contenidors i caixes mòbils amb el sud de la península i la zona de Madrid i preveu arrancar nous serveis ferroviaris en els propers mesos.

El Port compta amb una terminal dedicada a mercaderia amb temperatura controlada, principalment fruita, amb 20.000m2 de superfície i capacitat per 17 mil palets. Així mateix, també té una terminal de contenidors amb 15,5m de calat operatiu, 1km de línia de moll i capacitat fins 400.000 contenidors.

Redacció