.

Una de les propostes del Port passa per canviar la màquina diesel del tren nocturn de vehicles per una a hidrogen. Foto: Cedida

El Port de Tarragona ha afirmat que fa un any que treballa per acabar amb “la contaminació acústica dels trens de mercaderies” al seu pas pel barri tarragoní del Serrallo. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha sol·licitat a Adif canvis en la maniobra del tren que opera de quatre a cinc de la matinada i que causa tant soroll que desperta els veïns, ja que segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) supera els 90 decibels. Aquest tren és conegut com el “carboner” però segons el port en realitat transporta vehicles, ja que a la infraestructura no opera cap transport de carbó per ferrocarril des del 2019, segons ha assegurat l’APT en un comunicat. Entre les propostes hi ha que aquesta locomotora passi a ser d’hidrogen.

Segons el Port, es van reunir amb la URV l’abril de l’any passat i des d’aleshores busquen solucions a la problemàtica. Entre aquestes hi ha “la millora de l’organització de les maniobres, l’adaptació d’una locomotora a hidrogen en la que ja es treballa per fer-la més silenciosa, la creació d’una oficina tècnica per a elaborar una proposta de nous traçats de ferrocarril que evitin les maniobres prop del Serrallo i la col·laboració amb la Plataforma Mercaderies per l’Interior“.


Altres notícies:


Si s’apliqués la primera de les mesures, el comboi passaria a circular per l’altre costat del port, per la zona més pròxima a Salou i a l’A-27 enlloc de fer-ho pel Serrallo. Alhora, s’hauria demanat a Adif que “per aquestes operatives s’empri sempre que es pugui el model de locomotora més recent per tal de reduir el soroll”. Segons el Port, l’administrador ferroviari ja hauria donat “instruccions als responsables de les maniobres” per millorar la situació.

El president del Port, Saül Garreta, afirma que “l’APT s’ha pres seriosament la contaminació acústica del Serrallo i porta treballant més d’un any per trobar una solució a curt termini, amb la conversió d’una locomotora dièsel a hidrogen, i a llarg termini, amb l’estudi impulsat per traslladar les maniobres de trens fora de la ciutat de Tarragona”. Garreta senyala que es col·labora amb ADIF “ja que és un actor clau per a definir i posar en marxa les solucions necessàries per al Serrallo com, per exemple, reconvertir una locomotora a hidrogen o millorar l’organització de les maniobres pròximes al barri mariner”. En aquest sentit, Garreta anima a la resta d’administracions “a col·laborar seriosament per trobar una solució el més aviat possible”. El president del Port afirma que “sempre tindré la mà estesa i la voluntat de col·laborar amb tothom pel bé comú”.

ACN/Redacció