.

Tecnolgoa moderna i estris i vaixells de tota la vida al nou Museu. Foto: Tots21

El Museu del Port de Tarragona ha entrat al segle XXI, el segle de la digitalizació, de l’audiovisual i del món tàctil. Amb la notòria presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, la institució que presideix Josep Maria Cruset ha culminat la primera gran inauguració del seu mandat, que té l’any 2023 fixat en vermell donat l’allau d’inauguracions d’equipaments i infraestructures claus per als propers anys que s’hi donaran.

Aquest dissabte 17 de juliol, el Port de Tarragona ha inaugurat el nou Museu del Port després d’una reforma integral on s’han invertit 1,6 MEU per crear una emocionant i atractiva oferta museogràfica oberta a tots els públics, un recinte que juga amb la immensa alçada del refugi per fer-lo més aparatós i èpic, com els vídeos que el mostren. A l’acte hi ha participat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el secretari general de la Vicepresidència i Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font; la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Teresa Pallarès, i, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, entre d’altres.

El president del Port, amb la presidenta del Parlament, els alcaldes de Tarragona i Reus i la directora del Museu, avui. Foto: Tots21

L’acte, conduït per la directora de Port i Ciutat, Montse Adan, també ha comptat amb l’assistència del director del Port de Tarragona, Ramón Ignacio García; el director d’Infraestructures i Conservació del Port i responsable de les obres del Museu, Carles Segura; la responsable del Museu, Mercè Toldrà, així com diferents personalitats i responsables relacionades amb l’entorn Port i Ciutat.

Montse Adan ha obert el torn dels parlaments donant la benvinguda a totes les persones assistents, així com agraint a tot l’equip que ha participat en la intervenció integral del nou Museu del Port de Tarragona. Seguidament, Josep M Cruset ha assenyalat la importància del Museu com espai cultural i històric al territori i ha explicat que “la reforma del museu, tan de l’edifici com del discurs museístic, servirà per donar un nou impuls a un Museu que, durant més de 20 anys, ha acollit milers de visitants i turistes”.

Per altra banda, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha destacat “el fet que amb bon criteri, amb l’ambició cultural i la consciència social amb què cal emprendre els grans projectes, heu construït un relat sobre la vinculació de Tarragona amb el mar a través de la història, que és alhora una invitació a descobrir la dimensió, la transcendència humana i col·lectiva d’aquest port, de tots els ports”. Borràs també ha afegit que “tenim el deure de preservar el nostre patrimoni, però sabent-hi trobar un nou sentit, que el mantingui viu i atent a les noves necessitats”.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha mostrat “emocionat i agraït” perquè el nou Museu “és un llegat per a la ciutat a través de la cultura, un element de transformació”. Ricomà ha reconegut al feina feta els darrers 20 anys des del Museu i que es tradueix ara “en un relat brutal”.

Un cop finalitzat l’acte de parlament, la presidenta del Parlament i Josep M Cruset han procedit a descobrir una placa commemorativa, situada a la façana principal del Museu, que servirà de recordatori d’aquest dia especial.

Imatge d’una de les sales on una projecció de vídeo ocupa tres parets. Foto: Tots21

Actuació dels elements festius

Tot seguit, les persones assistents, en grups reduïts i amb els protocols establerts per la COVID-19, han visitat el nou museu i han gaudit, en primera persona, d’una experiència que ha apel·la als sentits a través dels nous llenguatges i recursos incorporats al Museu.

L’acte d’inauguració del Museu també ha comptat amb la participació d’elements festius del Serrallo, del Barri del Port i de la resta la ciutat amb una ballada i l’encesa d’una tronada. La Colla de Diables Voramar i Víbria de Tarragona, els Xiquets del Serrallo, els Gegants del Barri del Serrallo, els Gegants del Barri del Port i els Nanos Pescadors ha amenitzat l’acte inaugural i aportat la nota de color al primer dia de vida del nou Museu.
Un antic magatzem del Port

L’arquitectura i el disseny expositiu van de la mà en el projecte del Nou Museu. Des de l’inici, el diàleg entre ambdues disciplines ha permès trobar les solucions més adients a l’espai, optimitzant els recursos i teixint sinergies que acaben afavorint l’eficiència de la instal·lació.

Vint anys després de la seva inauguració com a museu, aquest antic magatzem canvia el seu aspecte per adequar-se millor al seu ús actual. La intervenció és respectuosa amb la construcció original, i manté el seu sentit, tractant-lo com l’element patrimonial que és.

Des de l’estiu de l’any 2020 el Port ha estat treballant en el procés d’una renovació integral d’aquest espai cultural i històric de la ciutat. Les obres han culminat en gairebé un any en què, el magatzem construït al primer terç del segle XX, s’ha convertit en un espai més nou i modern per exposar el fons patrimonial portuari, i a la vegada, oferir una nova museografia d’emocions gràcies a la incorporació d’elements visuals i interactius.

Una intervenció integral

L’import d’inversió en la reforma integral de l’edifici ha estat  d’1.645.379,80 € (iva exclòs) i el pressupost en el nou disseny museístic de 917.813,03€ (iva exclòs). El Museu ha viscut una intervenció integral d’aproximadament 12 mesos que millora l’edifici i renova el seu vessant museístic, mantenint la seva essència i història arquitectònica. Aquesta reforma s’ha finançat parcialment a través de l’1,5% cultural, ja que la Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l’Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric, va aprovar l’atorgament d’ 1,75 milions d’euros al Port de Tarragona per “obres del projecte de nova proposta per al Museu Marítim del Port de Tarragona”.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la visita a les noves instal.lacions. Foto: Cedida

La proposta arquitectònica de reforma integral de l’espai del Museu del Port és un disseny de l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona. El resultat d’aquesta proposta ha permès adequar el Museu als usos actuals i millorar la climatització, l’accessibilitat i la comoditat de l’espai amb tres intervencions principals dutes a terme: la substitució de la coberta, la millora de l’aïllament de l’edifici i la instal·lació de climatització.
El resultat d’aquesta reforma de l’edifici també es veu reflectit a l’interior de l’antic magatzem.

El Museu manté dues plantes, però amb dues novetats: la incorporació d’un espai de recepció i benvinguda amb guarda-roba, serveis i botiga i la substitució de les dues escales anteriors per una de sola amb una balconada que actua com un mirador sobre l’exposició i permet una transició més suau i visual en el pas de la planta baixa al primer pis. Els treballs han afectat una superfície de 2.600 m2 construïts i ha permès l’augment de la superfície expositiva en uns 600 m², destinats a espais formatius, una sala de reserva i oficines.

La coberta del Museu generarà 389 Mwh a l’any per autoconsum instantani gràcies a la instal·lació d’una petita central amb plaques fotovoltaiques de producció d’energia elèctrica que injectarà el corrent produït a la xarxa interna de l’edifici. Els mòduls fotovoltaics s’instal·laran sobre la nova coberta del Museu assegurant la generació d’energia fotovoltaica el màxim nombre d’hores del període d’irradiació solar i generarà el 26% del total de l’energia necessària al Moll de Costa, ja que està dissenyada per alimentar altres equipaments i edificis de l’espai Port-Ciutat.
Nou discurs museístic

El nou projecte museogràfic del Museu del Port, idea elaborada per l’equip d’Ignasi Cristià i Iago Blasi, consisteix en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència molt més emocionant, activa i moderna. La realitat que presenta el Museu és un relat temàtic dividit en 4 temàtiques i dos àmbits generals finals.

La primera àrea, sota el títol ‘Entre el mar i la terra’ explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona. En el següent espai, sota el títol ‘Fer-se a la mar’, la temàtica gira al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han transitat pel Port al llarg del temps. El tema del tercer àmbit ‘La vida al port’ compta amb una taula interactiva que convida a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes i amb més història del litoral tarragoní. Aquest espai també desenvolupa temes com la funció de les dones al port, el comerç o el tràfic de productes químics, sense oblidar els oficis més representatius del món de la mar.

Una de les sales del Museu. Foto: Cedida

Port i sostenibilitat

La darrera temàtica sota el títol ‘‘Port i sostenibilitat’, presenta el reflex de com el Port ha anat canviant la fesomia del territori, tant en l’espai immediat com en el d’influència. La importància de la implementació dels principis del creixement sostenible que modula l’impacte de l’activitat industrial propiciada pel Port. Finalment trobem els dos àmbits generals, primer ‘Port i territori’ dedicat a parlar sobre la influència del port al territori al llarg dels anys i, finalment ‘Arqueologia subaquàtica’ dedicat a l’estudi de l’arqueologia subaquàtica, donat que, algunes peces trobades al fons marí, ens ajuden a entendre l’evolució de la navegació i de la humanitat.
Cal tenir en compte que a més de les 4 àrees temàtiques i la renovació del relat, el Port de Tarragona ha volgut preservar molts dels objectes emblemàtics del museu i integrar les noves experiències visuals i participatives del nou projecte museístic, com és el cas del gegantesc motor dièsel del vaixell ‘Dragonera’.

Segons declaracions de Mercè Toldrà, responsable del Museu del Port, “la incorporació de nous elements de patrimoni portuari vinculats a l’activitat pròpia d’un port així com d’objectes cedits per particulars relacionats amb els ports pesquer i esportiu, reforcen, encara més, el vincle entre la institució cultural i el públic aficionat o professional del món de la mar”.

La nova museografia varia el format de l’anterior distribució, es crea un recorregut més lineal en què la persona que el visita gaudeix d’un itinerari on es troba amb objectes nous i, aconsegueix submergir, a qui el visita, en les diferents temàtiques que l’espai exposa. A més, el nou itinerari interior permet fer un recorregut més íntim, personal i interactiu. La nova exposició permanent del Museu facilita que la visita sigui una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials per a qui ho visita: videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius fan que tothom que s’apropi al Museu, ubicat al Moll de Costa, se submergeixi dins del món de la mar per conèixer de primera mà el Port de Tarragona del passat i del present.

Una trajectòria consolidada

El Museu del Port va obrir les portes el 13 de maig de 2000 amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni portuari del Port de Tarragona. Es tracta, doncs, d’un espai cultural molt consolidat, per on gairebé mig milió de persones ha passat en els seus 21 anys en actiu. Aquest magatzem construït al primer terç del segle XX era l’edifici idoni per exposar el fons patrimonial portuari, atès el gran volum de la majoria de les peces exhibides. L’amplitud d’espai que oferia aquesta antiga nau per al dipòsit de mercaderies permetia dissenyar un discurs integrador amb els objectes que s’hi exhibeixen.

La projecció del Museu del Port de Tarragona no només és causada per l’èxit de visites, sinó per la important tasca de recuperació i difusió de molt patrimoni mariner i portuari recuperat en aquestes dues dècades. Durant tot aquest temps, les donacions de particulars han nodrit el Museu amb objectes vinculats a tota mena d’activitats relacionades amb la mar i el Port de Tarragona: esport, lleure, pesca, navegació, etc. A tots ells, el Museu i el Port volen fer arribar un agraïment molt especial per la seva col·laboració i confiança. El museu compta actualment amb un fons de 1625 peces de les quals n’exhibeix 260.

Finalment, les activitats pedagògiques han estat una gran finestra oberta a la ciutat i al territori, a través de les quals el Museu del Port ha connectat tots els públics amb el seu passat i el seu present portuari i mariner a través d’un ventall de formats com congressos, conferències, tallers familiars, activitats destinades a estudiants d’educació infantil fins a la universitat. Les dades constaten aquest èxit de participació: una mitjana de 9.000 alumnes de primària i primer cicle de secundària, han visitat cada any aquest espai. Petits i joves que procedeixen de diferents regions: de tota Catalunya, Aragó, València, Madrid i fins i tot, escoles franceses que realitzen estades lingüístiques a la ciutat de Tarragona.
Visitar el Museu

El Museu del Port de Tarragona es pot visitar de forma gratuïta en diferents franges horàries. De juny a setembre, de dimarts a dissabtes de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h i els diumenges i dies de festa d’11:00 h a 14:00 h. Durant el mes d’agost de dimarts a dissabtes de 9:00 h a 15:00 h, a les tardes romandrà tancat. Diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h. Finalment, d’octubre a maig l’horari serà de dimarts a dissabtes de 10:00 h a 14:00 h i de 16:00 h a 19:00 h. Diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h.

El Port de Tarragona també organitzarà un seguit de visites guiades durant l’estiu perquè, tothom que estigui interessat, pugui conèixer el perquè i el com del nou Museu del Port. Aquest programa d’activitats es publicarà a la pàgina oficial del Port www.porttarragona.cat i a les xarxes socials @PortTarragona.

Redacció