.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha avançat en una entrevista a Ràdio 4 la possibilitat de portar aigua amb vaixells i ha reconegut que “el més fàcil seria dur-la de Tarragona“. Amb tot, ha insistit en què no està clar si serà així o vindrà d’altres punts com Marsella, Mallorca o Múrcia.

Com ha reaccionat el Port de Tarragona? Afirmant en declaracions a Tots21 està iniciant els treballs de revisió de les infraestructures portuàries per carregar aigua al moll de Rioja.

Els treballs consisteixen en la revisió de les antigues instal·lacions que fa uns 30 anys van servir per transportar aigua a Mallorca.

L’objectiu és estar preparats per poder acollir i carregar vaixells “des del primer minut que així ho requereixi un empitjorament de les mesures antisequera”, han afirmat fonts portuàries.

Els responsables d’obres i manteniment del Port col·laboren amb EMATSA per revisar la conducció d’aigua que al seu dia va permetre l’operativa de càrrega d’aigua per comprovar-ne el funcionament i, en els propers dies, procedir al sanejament i fer proves de pressió.

El conseller havia assegurat que “si no tenim prou aigua arribat el moment la portarem en vaixells i vindrà d’on sigui més fàcil”. Així de contundent s’ha expressat Mascort, que ha afirmat que el Govern ja ha comptat amb les navilieres i que tot està a punt per quan calgui. Ha reconegut que el més senzill seria dur-la de Tarragona, però ha remarcat que encara no s’ha pres cap decisió. “Potser arribat el moment és més ràpid portar-la de Marsella perquè allà ja hi ha un vaixell preparat”, ha comentat.

No als transvasaments

Preguntat sobre els transvasaments, ha descartat fer-ne entre conques i ha recordat que ni la directiva europea ni la llei espanyola ho permetrien. Amb tot, ha indicat que desconeix què passarà en els propers 30 anys. S’ha mostrat convençut que l’esforç col·lectiu ajudarà a allargar les reserves d’aigua actuals i ha demanat a la ciutadania, el sectors econòmics i els ajuntaments que prenguin mesures per endarrerir l’entrada en situació d’emergència el màxim possible. Ha explicat que alguns municipis fa temps que treballen en aquest sentit i ha posat com a exemple tancar les dutxes de les instal·lacions esportives, tal i com ja es va fer durant la pandèmia.

El conseller ha descartat tornar a convocar una cimera de l’aigua per tractar la sequera si és “per tornar a fer un espectacle” com el del passat 31 de març. Tot i que ha admès que la trobada “sí que va servir”, ha lamentat que s’encallés pel desacord del PSC sobre règim sancionador amb els ajuntaments.

Hard Rock

Preguntat sobre el macroprojecte de Hard Rock, ha dit que confia que en les les pròximes setmanes estigui enllestit l’informe que haurà de determinar si tira endavant o no. Ha detallat que “com qualsevol projecte d’indústria” aquesta proposta urbanística ha de complir tots els vectors: acústics, ambientals, de sostenibilitat o de l’aigua. Ha recordat que aquest document l’elabora un equip tècnic i ha dit que si aquests condicionants es compleixen l’informe serà favorable. També s’ha mostrat convençut que en cas que sigui desfavorable el PSC no seguirà reclamant que es faci.

Jaume Garcia