.

.

TOTS 21


Josep Andreu, president del Port de Tarragona

El Port de Tarragona invertirà de nou per a adequar el sistema ferroviari intern a l’arribada de l’ample europeu, que permetrà una sortida en millors condicions i freqüències de les mercaderies en direcció a Europa, principal destinació ferroviària del port tarragoní. Es tracta de la segona fase d’aquest projecte. Tot plegat, el Port haurà invertit 16 milions d’euros en matèria ferroviària.

Així ho ha anunciat avui el seu president, Josep Andreu, que ha remarcat que el volum inversor total per l’any vinent serà de 37 milions d’euros.

L’any vinent també es preveu desbloquejar definitivament el llarg litigi amb l’Ajuntament de Vila-seca sobra la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), l’enorme espai de creixement portuari -especialment usat en flotes de vehicles- i que es troba en terrenys del terme municipal de Vila-seca. Condicionaments urbanístics i mediambientals poden veure ja el vist-i-plau perquè es tiri endavant la zona. “Entenc que Vila-seca vol preservar el seu territori i cal trobar solucions bones per ambdues parts”. “Tenir l’arribada de l’ample europeu, amb una infraestructura intermodal, més la ZAL, és una bona combinació per projectar el Port de manera internacional”, ha dit Andreu.

Paral·lelament, la conducció d’hidrocarburs de la boia serà traslladada a l’interior del Port i sortirà de l’entorn de la platja de La Pineda, amb la qual cosa restarà més sota el control del Port en cas d’incidents.

Un altre espai que pot quedar enllestit serà el de l’ampliació del Moll de la Química. Aquesta acabarà el primer trimestre de 2014. Problemes amb una espècie de gavina n’han endarrerit la seva posada en marxa.

El Port acabarà amb un descens en el volum de tràfic del 14 per cent, però Andreu ha tret ferro a les xifres perquè “són conjunturals”. Així, es deuen a l’enfonsament del mercat del carbó a tots el ports. En el cas de Tarragona ha suposat una disminució de dos milions de tones, especialment per l’increment del consum d’energia hidroelèctrica i nuclear, en detriment del carbó. Per l’any vinent, el Port preveu tornar de nou al creixement. La projecció internacional i la diversificació de productes en seran dos eixos fonamentals per a 2014.

Sobre la futura arribada de creuers, Andreu ha informat que dijous hi haurà una reunió tècnica per presentar el pla d’acció de 2014 a la Diputació, l’Ajuntament i Cambra de Comerç, a més d’altres institucions. Tarragona tindrà una marca pròpia de creuers, amb material publicitari propi per promocionar els creuers de cada a 2014. El Port ha identificat el tipus de navieres amb les que treballarà. Tot i això, “és un tema de llarg recorregut. Cal sembrar perquè és un tema complicat”.