.

El plenari de l’ajuntament ha rebutjat aquest matí la proposta de nomenar Carles Delgado com a representant dels treballadors d’Espimsa al consell d’administració d’aquesta empresa municipal, amb els vots en contra de tots els partits excepte ERC, Junts per Tarragona i En Comú Podem. El posicionament de la CUP ha estat una de les claus per entendre el resultat, fent front comú amb la resta de grups en el rebuig frontal no a la persona però sí al mètode escollit, que sigui dit de pas va ser aprovat pel mateix consell plenari el passat mes de juliol amb el suport dels anticapitalistes.

De fet, tots els partits han reconegut que el procés seguit ha estat correcte, “immaculat”, segons paraules de l’alcalde, Pau Ricomà, i del president de l’empresa, Dídac Nadal. El problema, però, és el posicionament contrari dels treballadors de les empreses municipals de la ciutat a unes regles del joc que comporta dos punts inacceptables per a ells. El primer és que consideren que els representants als consells haurien de ser membres del comitè d’empresa, que ja han estat estat votats per ells. I el segon és que volen que tinguin veu però no vot, per evitar possibles implicacions penals en les decisions que es prenguin. Així ho van fer saber ahir a totes els grups per mitjà d’un correu, segons han desvetllat diversos portaveus durant les seves intervencions.

La cupaire Laia Estrada ha deixat anar que “rectificar és de savis” i que amb el seu posicionament avui contrari al punt “volem esmenar l’error que vam fer el ple de juliol aprovant el procés de selecció”. L’argument era “evitar el despotisme il·lustrat de tot per al poble però sense el poble”, fent referència a l’oposició dels treballadors. La seva proposta de solució era la de “modificar el procés i començar de nou”, després de felicitat l’equip de govern i Espimsa per “aplicar l’acord al qual vam arribar”.

Per la seva banda, José Luis Martín ha defensat el seu canvi de vot respecte al plenari de juliol d’abstenció a no perquè “no estem representats al consell d’administració i no tenim informació d’aquest punt.Després d’un any i mig no hem rebut no una sola acta”.

Tant els socialistes com Ciutadans han anat en la mateixa línia. La taronja Sonia Orts ha preguntat irònicament “si no els crida l’atenció que en cap de les cinc empreses municipals restants s’hagi presentat ni un sol treballador?”. Per la seva banda, Begoña Floria (del PSC) ha reiterat el posicionament del seu grup davant del fet que “els treballadors no s’hi senten a gust”.

Nadal ha entrat al debat en la seva condició de president d’Espimsa deixant clar que la proposta arribava al plenari en compliment dels protocols pel funcionament de l’empresa establerts “pel propi plenari”. I mostrant-se “orgullós de l’organització dels treballadors, que s’han organitzat i van presentar dos candidats”, també ha remarcat que el procés de selecció ha estat del tot “satisfactori”.

El resultat de la votació ha deixat “trist” a l’alcalde. Pau Ricomà, ha tirat del seu currículum sindical d’anys i panys i representant en diversos consells d’administració (“no és un xollo estar-hi, perquè és un sacrifici pel qual assumeixes riscos penals a canvi de gairebé res”) per lamentar que “avui hem fet el pitjor que pot fer qualsevol empresa: interferir en una decisió presa pels treballadors”. El batlle ha argumentat als grups contraris a la proposta que “no pots estar en un consell i no votar els comptes. Si volen ser consellers s’han d’assumir riscos. No equivoquem els termes, perquè si no parlaríem de convidats. i aquestsa figura no existeix”. Ricomà ha establert una lìnia roja i ha afirmat que “si el que volen és iniciar el procés de nou per escollir membres de segon grau, no tindran el suport d’aquest alcalde. Volem que els treballadors participin en l’administració de les empreses tenint veu i vot”.

Redacció