.

imatge

El debat sobre el futur de la connexió del ferrocarril ha centrat bona part del ple a través de la  moció presentada pel grup de Ciutadans relativa al transport públic i ferroviari al Camp de Tarragona aquesta ha rebut el suport de tots els grups, a excepció del PP -que s’ha abstingut-.  La moció, entre d’altres aspectes, busca crear una taula  o comissió d’estudi tutelada pel Departament de Territori i Sostenibilitat per tal d’analitzar l’afectació de la posada en servei de la nova variant als municipis de la Costa Daurada.

A més d’instar al govern de la Generalitat a presentar en el termini màxim de sis mesos d’una proposta de reconfiguració dels serveis ferroviaris de Rodalies adaptats a la propera posada en servei de la nova variant, entre d’altres aspectes. En aquesta taula hi estarien representats les diferents administracions i els agents implicats i amb presència de –com a mínim- tots els grups parlamentaris amb representació al Parlament de Catalunya, els municipis de Tarragona, Salou, Vila-seca i Cambrils i la Diputació de Tarragona, a més de la participació del Ministeri de Foment. El govern, com ha defensat l’alcalde Pere Granados, ha introduït una esmena en el sentit que la mesa i els seus integrants han d’acatar els acords que es prenguin. Per part de Ciutadans s’ha acceptat la proposta i s’ha votat unànimement excepte pel PP.

Granados , en el debat de la moció, ha anunciat que properament tindrà una reunió amb el secretari d’Estat d’Infraestructures per seguir reivindicant a Foment la connexió de Salou. L’alcalde manifestava que el que cal és “reclamar i reivindicar al govern de l’Estat que compleixi el compromís de connexió de Salou amb el Corredor del Mediterrani; i que executi aquesta obra tal com es va comprometre”. Afegia que “si hi ha voluntat de defensar els interessos generals de Salou per part dels diferents grups municipals en aquest sentit, ara ho poden demostrar fent que aquesta reivindicació s’incorpori en els programes electorals dels seus partits que tornaran a concórrer a les eleccions generals” i ha recordat que com a alcalde sempre ha mostrat el màxim interès i la necessitat de que Salou, com a quart municipi amb més trànsit ferroviari de passatgers al Camp de Tarragona,  mantingui la connexió.

Altres acords

El ple de l’ajuntament de Salou ha aprovat avui una modificació de la concessió de recollida i transport de residus a les plantes de tractament corresponents a la deixalleria a més d’altres augments d’intervencions per a la neteja viària del municipi i també de les platges. En aquest sentit, s’ha aprovat destinar més de 24.000 euros a la compra de contenidors per a la fracció; a més de dotar el servei d’un nou vehicle 4×4 i d’un camió basculant de neteja; a més de dotar del servei de neteja viària amb l’aiguabatre per a situacions de suport. Aquesta contractació addicional ha rebut el vot favorable del govern a més dels regidors del PP i de Guanyem i l’abstenció d’ERC i de C’s. Aquest punt de l’ordre del dia ha entrat per via d’urgència.

També s’ha aprovat iniciar un nou contracte de concessió de les zones blaves al municipi de cara a la propera temporada; per tant, finalitzant el període amb el qual s’ha estat treballant amb l’empresa Eysa. Properament sortirà a concurs.

Altres mocions

En l’apartat de mocions s’han debatut fins a 6 propostes; entre elles la que ha defensat en primer lloc, la portaveu del Grup Municipal de Ciutadans, Marta Cortés, per la reducció d’emissions de C02 i la utilització d’energies renovables que demana en “l’àmbit local (…) reduir les emissions contaminants, promocionar les energies renovables, per tal de preservar un medi ambient adequat a les futures generacions”, aquesta ha estat retirada després de que el Govern i C’s hagin arribat a un acord de treball conjunt i de desenvolupament de les mesures oportunes juntament amb una comissió tècnica.

Un altre dels punts tractats al plenari ha estat una moció presentada per ERC que insta a la direcció general del Cadastre a que elabori una ponència específica per als usos agrícoles vinculada al rendiment de les construccions i que s’apliquin uns coeficients reductors per corregir la valoració cadastral excessiva de les construccions agrícoles; en una mesura busca “suavitzar l’entrada en vigor de la quota resultant dels nous valors cadastrals”, entre d’altres. Aquesta moció ha rebut el suport de  tots els grups CIU,PSC,C’s, ERC i Guanyem Salou, mentre que el PP s’ha abstingut. El govern s’ha sumat a la mesura tot i advertir que a Salou només hi ha dues explotacions afectades. Toni Brull ha recordat que el padró d’urbana a Salou puja als 16 milions d’euros mentre que el de rústic puja a 6.000.

Una altra moció d’ERC, aprovada per unànimement, ha acordat que el municipi de Salou se sumi al Dia de l’Associacionisme Cultural que se celebra el 4 de juny; un dia que servirà perquè Salou traslladi de cara al proper any la fira d’entitats, com a aparador màxim de la tasca que du a terme l’Associacionisme del municipi.

La moció conjunta dels grups de CIU, PSC, ERC i Guanyem Salou sobre la pobresa energètica ha estat defensada pel regidor Toni Brull, com a manifestació política de rebuig als atacs del govern espanyol contra la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.  Brull, que ha parlat en nom de tots els grups, ha expressat “el total rebuig a l’actuació del govern espanyol promovent recursos contra normatives que protegeixen les persones més vulnerables afectades per una situació d’emergència d’habitatge o de pobresa energètica”, a més de “defensar l’actitud miop i la manca de sensibilitat social del govern espanyol”. El PP ha votat en contra d’aquesta moció.

Finalment, la visita d’Otegi al Parlament de Catalunya ha generat també un extens debat al plenari. Al voltant d’una moció de reprovació per la recepció institucional d’Otegi. En aquest sentit, el PP l’ha aprovat amb el suport dels 4 membres independents del Grup de CiU, a més dels 4 del PSC, i els 4 de C’s.