.

L’operació permetrà unificar l’immoble amb la seu de la Diputació que hi ha a tocar, al carrer de Pere Martell. Foto: ACN/Arxiu

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat aquest dilluns al matí l’adquisició de l’immoble número 6 de la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona per destinar-la a usos de la institució. La compra de l’edifici, únic punt de l’ordre del dia del ple, ha obtingut els vots a favor de l’equip de govern (ERC i PSC), del PP i de Vox, i els vots en contra del grup de Junts. El resultat ha estat de 15 vots a favor i 8 en contra.

L’edifici adquirit està tocant a l’edifici Síntesi, al carrer de Pere Martell número 2, que des de 2013 ja és propietat de la Diputació de Tarragona i que acull diferents serveis de la institució. Amb l’aprovació d’aquest dilluns, es fa un pas definitiu per a la fusió d’aquests dos edificis per ubicar-hi les seus corporativa i operativa de la Diputació.


Altres notícies:


La Diputació farà efectiva la compra de l’edifici exercint així el seu dret de tanteig i retracte i hi abonarà 4,5 milions d’euros. L’operació se signarà al mes de juny, quan venci l’opció que té l’organisme provincial per exercir la compra. Posteriorment, destinarà uns altres 5,5 milions d’euros a la seva reforma.

D’aquesta manera es traslladarà gairebé tot el personal i serveis de la seu actual, el Palau de la Diputació -menys els diputats que no són de govern i els seus assessors-, amb una data final de trasllat de l’any 2027, és a dir, quan acabi el mandat polític. L’actual seu havia quedat petita per atendre tants treballadors i serveis. Suposarà això concentrar la Diputació a l’entorn de la cèntrica plaça Imperial Tàrraco, ja que en 2013 havia adquirit l’anomenat edifici Síntesi, situat a tocar del mateix.

L’operació s’ha precipitat en existir una oferta en ferm d’una empresa per adquirir l’edifici. El contracte que en 2013 va signar la Diputació amb el propietari -el BBVA, que va adquirir Caixa Tarragona durant la crisi immobiliària- fixava el dret de tanteig i retracte de la Diputació si existia una altra oferta, de manera que si la Diputació volia fer-se amb l’edifici havia d’igualar-la, tal com ha succeït ara.

També suposarà que dels 364 treballadors de l’edifici que és seu actual de la Diputació, 315 es desplaçaran a la nova seu. A més, Síntesi té uns altres 300 treballadors. El nou edifici suma 4.800 metres quadrats en oficines, més 2.000 en sòtans, mentre que Síntesi en té 6.500 de rasants, més sòtans, que sumen tot plegat 10.950, incloent-hi aparcament subterrani.

Més endavant s’estudiarà si cal habilitar el soterrani de l’antiga Caixa Tarragona com a aparcament -hi ha les sales blindades de l’antiga Caixa i espais informàtics- i també es definirà el projecte de la reforma interior, que consistirà bàsicament a adequar-la a criteris de sostenibilitat.

L’actual seu corporativa de la Diputació, al Passeig de Sant Antoni, es destinarà a usos institucionals i de representació, entre d’altres.

Síntesi reuneix serveis bàsics de la Diputació, com BASE -recaptació d’impostos-, Atenció al territori o Atenció als municipis. L’anar i venir de treballadors i usuaris des de la seu operativa de Síntesi fins a la corporativa del passeig de Sant Antoni és un constant. Ara s’evitarà aquest tràfec quan es completi el trasllat.