.

Membres del Consell Nacional del PDeCAT demanen “llibertat” pels “presos polítics”, durant la reunió de l’òrgan del partit a la UPF. Foto: Bernat Vilaró / CN

El Partit Demòcrata (PDeCAT) ha validat que el president Carles Puigdemont -destituït per l’executiu espanyol- sigui el candidat a les eleccions del 21-D.

Així s’ha avalat en el Consell Nacional de la formació que s’ha celebrat aquest diumenge a la UPF de Barcelona. “Volem que el president Puigdemont sigui la persona que lideri aquest gran desbordament que farem el 21-D a les urnes”, ha exposat la coordinadora general del partit, Marta Pascal, entre l’ovació dels quadres del PDeCAT, amb crits de “president, president”.

Pascal ha insistit en una “gran llista unitària”, que encapçalaria Puigdemont i que comptaria també amb els consellers empresonats. Per a fer-la possible, la dirigent del PDeCAT ha demanat “responsabilitat” a la resta de formacions sobiranistes.

Pascal ha assegurat que el PDeCAT no posarà “ni traves ni condicions” per aquesta llista unitària, perquè ara és l’hora de “fer política”, segons ha constatat. En aquest sentit, la coordinadora general de partit ha fet una crida als partits sobiranistes perquè es posin d’acord amb l’objectiu de preservar la “llibertat” del país, tot el que s’ha fet “fins ara”, i “l’alliberament” de les persones empresonades.

Pascal ha reiterat que el programa d’aquesta llista hauria de ser senzill, i incorporar l’amnistia i alliberament dels presos polítics, el rebuig a l’article 155, a més de reivindicar la feina feta. Així mateix, ha reclamat que el 21-D es “desbordin les urnes” per recuperar les institucions catalanes, un punt que també s’hauria d’incloure en el programa d’aquesta llista.

Finalment, en la seva intervenció en obert per als mitjans, Pascal també ha lloat la feina feta pel partit, ha agraït el suport de la militància, així com l’esforç de la direcció.

Cal recordar que Puigdemont sempre ha estat l’aposta del PDeCAT com a candidat de les properes eleccions. Des de l’any passat la direcció del Partit Demòcrata ja va apostar pel president, que mantenia l’aposta per no presentar-se als següents comicis com a cap de llista. Tot i això, aquesta setmana, des de Brussel·les, Puigdemont ha assegurat que podria ser el número u de la candidatura, alhora que ha demanat una llista unitària.

Una candidatura que superi JxSí

El Consell Nacional d’ERC va proposar aquest dissabte una llista unitària que superés JxSí, de manera que a la coalició de la legislatura passada s’hi afegissin també la CUP i almenys la part de Podem que representa el seu secretari general, Albano Dante Fachin. En cas de no poder-se organitzar aquesta candidatura, els republicans són partidaris de presentar-se per separat, amb Oriol Junqueras i Marta Rovira obrint la llista.

Al seu torn, altres partits també reclamen una candidatura unitària, com és el cas de Demòcrates i Moviment d’Esquerres (MES), ja integrats a JxSí. També ho reclamen Poble Lliure (organització vinculada a la CUP), i la JNC, les joventuts properes al PDeCAT.

Bernat Vilaró / ACN