.

Josep Rull, processat pel procés independetista. Foto: Twitter

L’exconseller de Territori i Sostenibilitat, ara jutjat al Suprem, Josep Rull, podria reforça la llista del PDeCAT a les eleccions generals del 28-A per la circumscripció de Tarragona, i el ja exdiputat Ferran Bel, també hi formaria part.

Setmana clau per la llista del 28-A que han de formar els espais del Partit Demòcrata, JxCat i la Crida. El PDeCAT celebrarà dijous un Consell Nacional extraordinari per abordar la candidatura a les eleccions espanyoles, després dels resultats de les primàries. L’executiva del partit també es podria reunir d’urgència aquest dimecres.

Al seu torn, la Crida tanca avui a la nit la consulta als socis sobre si s’ha de presentar o no als comicis de l’abril. L’entorn de JxCat ultima una proposta per a les eleccions. Una de les opcions és que els diputats del grup parlamentari tinguin pes en les diverses circumscripcions de la candidatura independentista.

Després de diverses reunions amb el president de la Crida i del grup parlamentari a la presó de Soto del Real, Jordi Sànchez, i a Waterloo amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l’espai de PDeCAT, JxCat i la Crida aborda la confecció de la llista. El possible pas de la portaveu del Govern, Elsa Artadi, a la llista de JxCat a Barcelona -com a número dos de Quim Forn-, i la llista de les eleccions europees fa que la quadratura del cercle sigui complicada. Tot i això, l’entesa entre totes les parts és avui més a prop, després de setmanes on sectors del Partit Demòcrata -propers a David Bonvehí i a l’excoordinadora general Marta Pascal- pressionaven per trencar amb la Crida.

Precisament la nova associació de Sànchez i Puigdemont tanca aquest dimarts a la nit la consulta interna als socis, amb una doble pregunta que deixa un escenari força obert. En primer lloc, les bases de la Crida han de posicionar-se sobre si cal promoure una candidatura “tan unitària com sigui possible de cara al 28-A entre formacions independentistes i sobiranistes partidàries del dret a l’autodeterminació”. Seguidament es pregunta als socis si veurien bé que la Crida participés “com a tal” als comicis en cas que altres organitzacions polítiques acceptessin la confluència electoral.

Fonts ‘cridaires’ argumenten que l’organització s’ha de mantenir al marge dels comicis si no hi ha unitat de l’independentisme, conscients que ERC ja se n’ha desmarcat, i que la CUP decidirà aquest cap de setmana si es presenta -per primera vegada- a les corts espanyoles, però amb minses possibilitats d’abordar una entesa amb el sector post-convergent. Altres veus de la Crida aposten perquè la fórmula definitiva tingui la marca de JxCat, amb dirigents del PDeCAT, perfils independents, i també diputats del grup parlamentari.

A l’espera de conèixer el paper que podrien tenir els dirigents empresonats Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, prenen força noms com els de la vicepresidenta del PDeCAT i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, o el del portaveu adjunt de JxCat Eduard Pujol, per anar als llocs de sortida de la llista del 28-A (Barcelona). El nom de Sànchez sona amb força per a encapçalar aquesta candidatura, mentre que Turull i Rull podrien reforçar la llista en altres demarcacions (Lleida i Tarragona, respectivament), o fins i tot la que cal perfilar de cara a les europees del 26 de maig.

Al seu torn, el PDeCAT espera col·locar els diputats al Congrés Carles Campuzano i Jordi Xuclà -aquest darrer amb menys possibilitats- a la llista de les eleccions espanyoles, a més de la pròpia Pascal, que per sorpresa va presentar candidatura imposant-se a les primàries per Osona. Es dona per fet que Nogueras ocuparà un dels llocs de sortida. El secretari d’Organització i també diputat a Madrid, Ferran Bel, també podria sumar-s’hi.

ACN