.

Una imatge del polígon tarragoní. Foto: ACN
Una imatge del polígon tarragoní. Foto: ACN

El Parlament ha reclamat establir una campanya específica d’inspecció de Treball al Complex Petroquímic del Camp de Tarragona perquè, com a mínim, cada sis mesos es revisi la contractació temporal, els equips i els ritmes de treball. Aquest era el tercer punt d’una proposta de resolució sobre la subcontractació de la petroquímica tarragonina i que ha estat presentada per la CUP a la Comissió d’Empresa i Treball. Comuns i Ciutadans també han votat a favor, VOX ho ha fet en contra i Junts, ERC i PSC s’han abstingut. La diputada de la CUP, Laia Estrada, que ha defensat la proposta, ha assegurat que les empreses volen “guanyar el màxim possible” i això es fa “reduint” en seguretat i en les condicions laborals dels treballadors.

Estrada ha subratllat que presentaven aquesta proposta per “garantir la seguretat” dels treballadors de les empreses i de la ciutadania del Camp de Tarragona. Tant Ciutadans com En Comú Podem han coincidit a dir que “cal més inspecció”. Tot el contrari que VOX. La diputada Isabel Lázaro ha incidit en què la petroquímica tarragonina és “exemplar” pel que fa a les condicions de feina, la contractació i la seguretat. “Hauríem de fer esforços per conservar-lo, no per destruir-lo”, ha conclòs.

Pel que fa a les abstencions, el republicà Carles Castillo ha justificat la posició d’ERC assegurant que actualment s’estan fent “moltes més” inspeccions que cada sis mesos, arran de diversos “accidents”. La diputada socialista Elena Díaz ha reconegut que és un sector amb un “ampli marge de millora”, però creuen que Inspecció de Treball “ja està fent la feina”. Finalment, des de Junts per Catalunya, Joan Canadell, ha dit que la proposta de la CUP no “afinava” en les “causes reals del problema” i ha demanat que els protocols es defineixin amb els que “en saben”, exemplificant-ho amb l’AEQT, la patronal de la petroquímica tarragonina.

Cauen els dos primers punts de la resolució
No han tirat endavant els dos primers punts que reclamaven modificar la normativa de subcontractació per establir igualtat de condicions de treball que a l’empresa principal, un fet que ja recull la darrera reforma laboral, ni tampoc ha estat recolzat el punt dos que instava al Govern espanyol a fixar legalment els equips de treball mínims a la indústria petroquímica. Només hi ha votat a favor ERC i la CUP, mentre que la resta de grups polítics han optat per votar en contra. Segons els cupaires, tots aquests punts formaven part de les conclusions de la Comissió d’Estudi de la Seguretat a la Petroquímica, duta a terme durant l’anterior legislatura del Parlament de Catalunya.

ACN