.

.

TOTS 21


Un instant de la votació

Un instant de la votació

El Parlament ha aprovat, amb els vots d’ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP i CDC, reclamar al govern espanyol la “retirada immediata” de l’avantprojecte de Llei de l’avortament que promou el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. Els diputats de C’s han decidit abstenir-se. Els del PPC i els d’Unió han votat en contra. Han faltat a la votació Marta Llorenç i Joana Ortega, ambdues d’Unió. La moció, presentada pels socialistes, és la primera de les dues que aquest dijous porta als diputats a votar aquesta petició a l’Estat, i convida al Govern a “treballar a totes les instàncies, tant a escala europea com estatal, per evitar aquesta tramitació” de la llei de l’avortament.

Els diputats del Parlament de Catalunya han debatut aquest dijous a la tarda sobre l’avantprojecte de llei de l’avortament que ha presentat el govern espanyol. Tot i haver-se pronunciat en contra quan només hi havia la intenció de Gallardón, aquest ha estat el primer cop que la cambra s’ha pronunciat des que l’Estat va plantejar la reforma de la norma.

Els vots a favor d’ERC, el PSC, ICV-EUiA, la CUP i CDC, han estat suficients perquè el Parlament “demani al govern de l’Estat la retirada immediata de la tramitació” de l’avantprojecte de llei per tal de “garantir el dret de les dones a adoptar lliurement decisions que afecten a la seva vida sexual i reproductiva, i reconèixer la capacitat de les dones a decidir plenament sobre el seu embaràs”. El mateix suport ha tingut el punt que diu que el Govern català “ha de treballar a totes les instàncies, tant a escala europea com estatal, per evitar aquesta tramitació”.

Les intervencions

La diputada del PSC Montserrat Capdevila ha estat l’encarregada de defensar la moció, tot assegurant que la llei de Gallardón “vol imposar i obligar a ser mares a les dones que no ho vulguin ser, encara que hi hagi malformacions o riscos per a la salut”. En nom d’Esquerra Republicana, la diputada Rosa Amorós ha criticat al PSC que hagi volgut “barrejar” aquests punts sobre la llei de l’avortament amb altres qüestions com els drets laborals, també presents a la moció i que no han tirat endavant. Amb tot, ha explicat que els republicans s’han volgut sumar a les reivindicacions socialistes sobre la interrupció de l’embaràs i per això hi ha donat suport.

Des d’ICV-EUiA, la diputada Marta Ribas ha reclamat també la retirada de la reforma de Gallardón perquè “ens pretén robar el dret a decidir de les dones al nostre propi cos”. L’ecosocialista ha defensat les mobilitzacions al carrer per aquest mateix motiu i ha sentenciat que “l’apoderament de les dones no té aturador” perquè “hi ha molt a fer però hi ha moltes dones i homes disposats a fer-ho”.

La diputada de la CUP, Isabel Vallet, han matisat que el seu vot favorable als punts sobre l’avortament no exclou que la visió del tema que té el seu partit “no és compartida amb la que té el PSC”. “La moció abasta el reconeixement del drets de les dones des d’un punt de vista institucionalista i oblida la relació entre patriarcat i capitalisme”, ha dit Vallet, tot assegurant que el projecte del PP espanyol pretén instaurar una llei “subjugadora de les classes populars, regressiva, irracional, injusta i no és pròpia d’un Estat que s’autoanomena democràtic”.

La diputada de CiU Meritxell Borràs ja ha anunciat per endavant que el seu grup donaria llibertat de vot, però ella ha avançat el seu posicionament a nivell personal. Borràs ha advertit que “un model punitiu en lloc de la prevenció pot portar a la vulneració del poder de decisió de les dones”. Finalment, tots els diputats de CDC han votat a favor de retirar la llei de Gallardón, mentre que els dotze parlamentaris d’UDC presents en la votació hi han votat en contra, en coherència amb el que van fer dimarts al Congrés.

Vots en contra de PP i UDC

En l’altre extrem, la diputada del PPC Dolors López, ha criticat que el Parlament “s’oblidi que a més dels drets de les dones estan també, i més importants encara, els dels no nats”. “No creuen en els drets dels no nats? No creuen en el dret a la vida?”, ha etzibat la popular, que ha defensat el projecte de Gallardón perquè “recupera l’equilibri entre el dret a la vida i el de les dones”. També s’ha queixat la moció també parli en un dels seus punts, que no s’ha aprovat, de mobilitzacions. El diputat de C’s José Manuel Villegas ha explicat que el seu grup s’absté en el punt que demana la retirada de la Llei de l’avortament, no perquè no ho comparteixi, sinó perquè no està d’acord amb la “literatura i l’eslògan” que acompanya aquesta petició.