.

.

TOTS 21


Imatge de l'hemicicle del Parlament

Catalunya viurà avui una nova jornada històrica. Immersa en una crisi econòmica profunda, el país no para de protagonitzar esdeveniments històrics sobre el seu futur nacional. El Parlament aprovarà avui demanar a Madrid poder fer la consulta per la independència. Una consulta que té dues preguntes: ‘Vol que Catalunya sigui un Estat’, i en cas afirmartiu: ”Vol que sigui un Estat independent?’, i que Madrid no concedirà.

El ple extraordinari del Parlament que comença aquest dijous a les 11 aprovarà una proposició de llei per a sol·licitar al Congrés dels Diputats que transfereixi a la Generalitat la competència per a convocar el referèndum. La votació arriba amb la polèmica interna al sí del PSC i amb la fugida a darrera hora dels tres diputats de la CUP, que no li donaran suport. Així les coses, perilla el fet que els favorables al ‘sí’ puguin aconseguir els dos terços dels vots de la cambra catalana. Al seu torn, quatre diputats socialistes sospeses desobeir el ‘no’ al traspàs que va acordar el Consell Nacional del partit.

La proposta elevarà una proposició de llei a la Cambra baixa perquè aquesta debati si traspassa la competència a la Generalitat per a convocar la consulta d’autodeterminació mitjançant l’article 150.2 de la Constitució, una posibilitat que ja ha descartat el PP, amb majoria absoluta en el Congrés.

El rebuig, per tant, està assegurat. De no poder celebrar-se la consulta, prevista per al 9 de novembre, Catalunya es veuria abocada a unes eleccions autonòmiques, que serien prebiscitàries.

Els tres diputats de la CUP s’abstindran, per a sorpresa de la resta de formacions polítiques. Considera la CUP que no és necessari “demanar permís” per fer la consulta. Així, serien 84 els diputats que donarien suport a la petició, pendents, però, del que acabi passant al sí del grup socialista. En funció d’aquestes variables, tot i que s’aprovaria folgadament, pot no arribar-se als dos terços dels vots.