.

Resultat de les votacions d'avui al Parlament. Foto: Job Vermeulen

Els diputats del Parlament han aprovat aquest dijous al matí demanar al Congrés la competència necessària per organitzar referèndums per la via de l’article 150.2 de la Constitució. Dels 135 amb dret a vot al Parlament, 87 han votat a favor (CiU, ICV i ERC, més els 3 crítics del PSC), altres 43 han votat en contra (la resta del PSC, PPC i C’s) i els 3 de la CUP s’han abstingut.

La votació ha donat com a resultat l’aprovació de la proposició de llei a la Cambra baixa perquè aquesta debati si traspassa la competència a la Generalitat per convocar la consulta d’autodeterminació mitjançant l’articcle 150.2 de la Constitució Espanyola, una posibilitat que ja ha descartat el PP, amb majoria absoluta en el Congrés. El rebuig, per tant, està assegurat. De no poder celebrar-se la consulta, prevista per al 9 de novembre, Catalunya es veuria abocada a unes eleccions autonòmiques, que serien prebiscitàries.

Tan sols ha faltat l’escó de l’alcalde socialista de Lleida, Àngel Ros, (havia renunciat a ell) que per falta de temps no ha pogut ser substituït i finalment ha quedat vacant.

Tot i el vot a favor de tres socialistes (Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura), la proposta no ha finalitzat amb àmplia majoria (es situa en els dos terços) i que acostuma a ser necessària per aprovar lleis importants com l’Estatut o la llei electoral.

La proposició de llei és fruit de l’acord del president Artur Mas, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP del 12 de desembre, i que fixa la consulta pel 9 de novembre amb les preguntes: ‘Vol vostè que Catalunya sigui un Estat?’ i, en cas afirmatiu, ‘Vol que sigui un Estat independent?’.

/* JS para menú plegable móvil Divi */