.

La Casa Botines de Lleó, una de les poques obres que Antoni Gaudí va fer fora de Catalunya. Foto: Francesc Sech

Dos edificis de gran rellevància internacional estaran presents promocionant-se a les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900. Es tracta del Palau Güell de Barcelona i de la Casa Botines, de Lleó.

Les dues són obres d’Antoni Gaudí, i en el segon cas, una de les tres que va realizar fora de Catalunya. Al seu torn, el Palau Güell és Patrimoni de la Humanitat.

Els dos equipaments es promocionaran als Pallaresos els dies 4 i 5 de noviembre amb estands propis. Es tracta d’una col.laboració entre l’Ajuntament dels Pallaresos i ambdues institucions que es va començar a gestar l’any passat i que es va tancar profitosament el setembre passat amb la presència dels Pallaresos a la II Feria Modernista de León.

Allí, l’alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, i el coordinador de les Jornades Modernistes, Elies Torres, van acabar de lligar la vinguda de les dues institucions amb sengles reunions que van mantener amb els seus màxims responsables.

“És una noticia trascendental que poguem confirmar la doble vinguda del Palau Güell i la Casa Botines als Pallaresos ja que ens situa de nou en una altra dimensió quant a repercusió en el camp de l’art modernista i la seva difusió”, ha destacat l’alcalde, que ha agraït especialment la tasca de suport fet per Elies Torres i per l’experta en Modernisme i membre de la comissió organitzadora Àngels Creus.

Can Negre, també

Un tercer equipament potent que ha confirmat que estarà present als Pallaresos és Can Negre, un dels grans edificis civils fets per Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí, localitat on té obra molt rellevant i on l’arquitecte tarragoní és venerat per l’Ajuntament i la població.

El Palau Güell és un edifici situat al Raval de Barcelona, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1984. Està realitzat per l’arquitecte Antoni Gaudí per encàrrec de l’empresari i mecenes barceloní Eusebi Güell com a residència familiar entre 1886 i 1890. En aquesta tercera conferència coneixerem a fons aquest magnífic palau.

La Casa Botines és un dels tres únics edificis que Antoni Gaudí i Cornet (Reus, Tarragona, 1852 – Barcelona, 1926) va construir fora de Catalunya, juntament amb el Palau Episcopal d’Astorga (1889-1893) (tots dos a la província de Lleó) i “el Capritx” de Cometes (Cantàbria), construït entre 1883 i 1885.