.

 La Junta Local de Seguretat ha fet el balanç de les actuacions policials de l’any passat i ha constatat l’increment del robatori amb força a vehicles


La Junta Local de Seguretat ha fet el balanç de les actuacions policials de l’any passat i ha constatat l’increment del robatori amb força a vehicles

La Guàrdia Urbana alerta del canvi de tendència en la sinistralitat a les vies urbanes. La Junta Local de Seguretat s’ha reunit aquest dimarts i ha fet balanç de les actuacions policials durant el passat 2018, any en què el nombre d’accidents a la ciutat va augmentar un 8% respecte l’any anterior.

En total, durant tot l’any 2018 es van produir 1.189 accidents que van provocar dues víctimes mortals, un conductor de motocicleta i un altre per atropellament. El gruix dels accidents, un 74% (877), només va provocar danys materials. El 24% dels accidents (286) va produir ferits lleus, mentre que el 2% restants va causar ferits greus.

Dins de les campanyes institucionals de seguretat viària, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, durant tot l’any passat es van practivar 4.861 proves d’alcoholèmia i drogues als conductors (un 27% més que l’any anterior), amb un total de 426 denúncies per aquest motiu (9% del total de les proves realitzades). També s’ha realitzat controls de velocitat amb radar a més de 56.000 vehicles, dels quals 3.114 (un 6%) van ser denunciats per conduir amb excés de velocitat a les vies urbanes.

Balanç positiu de les càmeres de videovigilància

En l’àmbit penal, dels 11.112 fets coneguts contra el patrimoni durant l’any 2018 a tota la ciutat, a la zona videovigilada de la Part Baixa s’han produït un 3% d’aquests fets, mentre que l’any 2017 aquest percentat ascendia fins al 14%.

Pel que fa als delictes de robatori a l’interior de vehicles, s’ha produït un important increment generalitzat a tota la ciutat del 42%, amb un total de 2.562 fets coneguts. D’aquests, un 4% corresponen a la zona videovigilada (l’any 2017 a la Part Baixa es van produir el 3,5% dels robatoris a vehicles).

Per fer front a l’important repunt d’aquests fets penals, la Guàrdia Urbana va posar en marxa a principis del 2019 un operatiu específic que, de moment, s’ha saldat amb la detenció de 12 presumptes autors de robatoris. 

Col·laboració i Coordinació Policial

A la Junta Local de Seguretat també s’han valorat positivament els prop de 200 dispositius conjunts realitzats amb els diferents cossos policials, adreçats, fonamentalment, al control de les activitats en determinats establiments (bars, locutoris) on s’exercien activitats il·lícites, o en alguns pisos dedicats a activitats d’índole sexual o relacionades amb el tràfic de drogues, o en determinats espais públics i accessos als barris de Ponent i Llevant i zones d’oci de la ciutat.

Cal destacar la col·laboració de la Policia Portuària en tots els esdeveniments realitzats en la franja litoral (Zona Portuària, Part Baixa i Platja del Miracle), amb afectació a la via pública.

Dels operatius realitzats amb altres cossos de seguretat, entre d’altres, destaquen els següents:

  • Operatius d’actuació en diferents pisos amb activitats de naturalesa sexual (4 actuacions conjuntes amb CNP durant l’any 2018)
  • Operatiu conjunt en Mercat de Bonavista 27/05/2018, (GUT, CME, CNP i GC) Resultat intervenció d’esportives i samarretes per valor de 3.900 euros, i diligències per contraban i delictes contra la propietat intel·lectual.
  • Operatiu conjunt (GUT, CNP, GC) en una nau comercial de les Gavarres (2 actuacions en dates 19/04/2018 i 09/05/2018) amb el resultat de diligències per infracció a la normativa fiscal i infraccions en matèria de seguretat.
  • Operatiu conjunt en data 20/04/2018 (GUT, CNP, GC) en dues naus magatzem del Polígon de Francolí, amb el resultat de diligències instruïdes per contraban, i en matèria de seguretat i deficiències dels locals.
  • Operatiu conjunt en data 08/05/2018 (GUT, CNP, GC) en una nau comercial del Polígon Entrevies, amb el resultat d’infraccions per insalubritat i infracció a la llei del tabac.
  • Operatiu conjunt en data 07/03/2018 (GUT i CNP) en un bar d’un barri de Ponent, amb el resultat de denúncies per tinença de substàncies estupefaents.
  • Operatius conjunts (GUT, CME, CNP) Controls de pas i de bars als barris de ponent, en dates (16/05/2018, 09/08/2918 i 21/11/2018), amb el resultat de diverses denúncies per infraccions als locals inspeccionats i diverses denúncies per consum i tinença de drogues.