.

Imatge de la jornada.

Imatge de la jornada.

El Negrito de la Pau, el primer número de la col·lecció d’Els Contes del Seguici de Tarragona, que es va estrenar durant les darreres Festes de Santa Tecla de Tarragona, viurà la seva primera Diada de Sant Jordi.  Amb textos del tarragoní Jordi Bertran i il·lustracions d’un dibuixant local Dídac Francisco, el conte dedicat al Negrito explica de manera planera i familiar el perquè de l’existència d’un gegant Negrito dins el Seguici Popular de Tarragona.

Amb la col·laboració de  l’àrea de cultura de la Diputació de Tarragona i coeditat per Insitu Comunicació i per l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona,  ho fa en forma de rondalla tradicional, perquè sigui molt entenedor per als nens i les nenes. Narra les peripècies de la Rut, una nena tarragonina que aconsegueix que el Negrito, un pirata malaurat, es converteixi en un gegant molt estimat a la ciutat. A més, el conte intenta traslladar un missatge de pau i, alhora, remarcar el protagonisme dels nens en la festa. Ens hem de remuntar al Sant Jordi del 1998 per trobar un conte il·lustrat dedicat a una figura del Seguici Popular de Tarragona. En aquella ocasió vas ser El capità de les il·lusions (Columna), en què el mateix autor parlava de la figura del Nano Capità, i que fou un èxit de vendes.

Les il·lustracions de Dídac Francisco es basen en un color molt lluent. Els dibuixos configuren un itinerari que portarà el Negrito des de la Torre de la Móra –una antiga torre de defensa- fins a la plaça de la Font, l’escenari festiu per excel·lència de Tarragona. El gegantó també haurà de passar per la platja Llarga, des de la qual podrà observar un skyline de la ciutat, i el Portal de Sant Antoni, que li permetrà endinsar-se en les entranyes de la festa. El punt de partida no és casual, sinó que encaixa a la perfecció amb la sinopsi del conte, tenint en compte que la Torre de la Móra és una fortificació que fou construïda l’any 1562 com a conseqüència de la perpetuació d’un seguit d’actes pirates a la zona.

El conte i el conjunt de la col·lecció persegueixen l’objectiu pedagògic de despertar un sentiment de curiositat en els nens i les nenes, i dotar els més menuts, alhora, de tot un seguit de pistes per començar a entendre aspectes de la nostra tradició festiva. El llibre, amb una cuidada enquadernació i edició, es podrà trobar per Sant Jordi a l’estand de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, instal·lat a la Rambla Nova, així com a les llibreries i parades d’Abacus, Adserà, llibreria Travé, La Capona i La Rambla.