.

Joan Oriol defensa una pilota davant Ben Hamed, el davanter més actiu dels locals juntament amb Nakai. Foto: Cedida/X-SDAmorebieta

Tercera jornada de la lliga de Primera Federació, aquest diumenge en horari de sobretaula, al municipal d’Urritxe d’Amorebieta-Etxano entre la Sociedad Deportiva Amorebieta i el Gimnàstic de Tarragona, en la qual els granes jugaven el seu primer partit fora del Nou Estadi Costa Daurada i especialment necessitats del primer triomf de la temporada després de dos empats consecutius.

El partit ha començat amb un onze inicial que es podria considerar “clàssic” per aquesta temporada, amb Varo, Pol Domingo, Joan Oriol, Unai Dufur, Antonio Leal, Gorostidi, Oscar Sanz, Victor Narro, Jaume Jardí i Pablo Fernández, als quals s’afegia en aquesta ocasió Marc Montalvo, que tornava a la titularitat. Per la seva banda, l’àrbitre del partit ha estat Fernando Román Román, del col·legi castellanolleonès.

El partit ha començat amb força equilibri entre els dos equips i la primera ocasió ha arribat al minut 7, quan Víctor Narro ha arrencat al mig del camp i s’ha plantat a l’àrea biscaïna, però el porter local ha aturat el xut sense problemes. L’Amorebieta ha continuat pressionant i al minut 9 Leal ha comès una falta perillosa que ha costat la primera targeta groga del Nàstic. La cartolina ha estat el pitjor de la jugada, donat que el xut posterior no ha reportat més problemes.

Per la banda dels locals, els jugadors més perillosos en aquests minuts inicials han estat Ben HamedNakai, que han estat protagonistes de la jugada més perillosa d’aquests primers minuts en un moment complicat pel Nàstic, al minut 11. A partir d’aquest punt, l’Amorebieta ha incrementat la pressió sobre els granes, fet que ha costat fins a tres córners consecutius sobre la porteria de Varo.

Altres notícies:

El Nàstic ha passat a obrir novament el seu joc, però l’Amorebieta ha continuat atent i una relliscada al mig del camp dels granes ha permès que els locals hagin disposat d’una nova oportunitat al minut 20, que finalment ha acabat tallada per la defensa tarragonina.
Pablo ha protagonitzat el primer xut amb veritable perill sobre la porteria local al minut 23 i aquí han començat uns minuts de certa alegria en el joc nastiquer, incrementant la pressió sobre la defensa biscaïna.

Varo torna a ser protagonista

Narro, primer, i Pablo, després, han disposat de noves oportunitats als minuts 25 i 26, respectivament, en uns minuts en els quals els tarragonins han començat a dominar el centre del camp, passant a pressionar més amunt i a treure la pilota amb més facilitat que en els primers minuts del partit. Malgrat això, els contracops locals ha continuat aportant perill i Varo ha estat protagonista al minut 29 quan ha aturat una perillosa jugada liderada per Carbonell, que ha arribat pràcticament fins a la cuina del Nàstic després de recuperar la pilota al mig del camp.

Pas a pas, els jugadors granes han anat trenant el seu joc i dominant el ritme del partit per treballar una jugada que els permetés marcar el primer gol. De fet, la paciència grana només s’ha vist trencada pels contracops de l’Amorebieta, que han anat aprofitant qualsevol error per sortir amb rapidesa contra la porteria de Varo. Nakai i Ben Hamed han seguit treballant per trencar la defensa tarragonina però, tot i la pressió i la verticalitat local, els granes han mantingut la calma i el seu joc equilibrat.

Els darrers minuts de la primera part Pablo Fernández ha estat protagonista de l’atac tarragoní, amb diversos intents per desfer-se de la defensa local, però sense massa opcions a causa d’un nou marcatge força dur per part dels defenses locals. Els primers 45 minuts han acabat pràcticament amb un contracop local al minut 44 que ha acabat amb la segona targeta groga per al Nàstic, i és que Joan Oriol ha hagut de tallar l’atac i ha rebut una cartolina força rigorosa.

Segona part, tendència similar

La segona part ha començat amb un canvi per part del Nàstic, donat que Dani Vidal ha deixat Antonio Leal a la banqueta –amb una targeta groga– a canvi d’Antoñín Cortés, que s’ha afegit a l’atac nastiquer. El primers compassos han servit per descobrir el nou plantejament del Nàstic, pressionant més en la part alta i amb més intensitat en el joc. Això sí, la velocitat del Nàstic s’ha vist contrarestada també per les ràpides respostes del mig del camp dels locals, que han continuat atacant amb Nakai i Ben Hamed com a referents i fent anar de corcoll Pol Domingo i Unai Dufur.

Els primers minuts de la segona part han estat els més intensos del partit, amb una constant anada i tornada dels dos equips, amb els d’Amorebieta sense definició final i una defensa grana ben organitzada. Aquesta ha estat la tònica d’aquesta fase del partit i al minut 61 del partit Marc FernándezÁlex López han entrat al camp a canvi de Marc Montalvo i Víctor Narro. Al minut 63 ha arribat el primer córner a favor dels granes i Joan Oriol ha estat a punt de marcar després d’una rematada que no ha entrat a la porteria per ben poc.

De cara al minut 67 arribaria un triple canvi en l’atac dels locals, amb Reka, Muñoz i Julen Jon Guerrero, fill de Julen Guerrero, la llegenda de l’Athlètic Club i entrenador local, amb la idea de donar la volta al partit, però, en comptes d’això, s’ha entrat en una fase encara de més descontrol. De fet, amb gairebé sense temps de jugar, ha arribat un quart canvi local, amb Yuste entrant en el lloc del lesionat Coulibaly. Han estat minuts de força desorganització de l’Amorebieta, sense que el Nàstic ho hagi sabut aprofitar per avançar-se al marcador. De fet, els granes han acabat tancats al seu terreny de joc i contagiats pel descontrol del partit, sense que cap dels dos equips hagin aconseguit obrir la llauna dels gols.

El grana Víctor Narro intenta tallar una jugada d’Álvaro Marín davant la mirada de Joan Oriol. Foto: Cedida/X-SDAmorebieta

Álex Jiménez ha entrat al minut 79 a canvi de Pablo Fernández. Era el quart canvi grana i el debut de Jiménez com a jugador del Nàstic. Precisament, la primera acció de Jiménez ha estat cometre una falta perillosa davant la frontal de l’àrea de Varo que a punt ha estat de significar el gol local, però que el porter de la Canonja ha pogut desviar magistralment a córner. Una segona jugada de perill al minut 84 ha tornat a posar l’ai al cor dels tarragonins, que han vist com una pilota de Nakai s’ha passejat per davant la porteria de Varo sense que ningú hagi arribat a rematar-la.

Els darrers minuts han estat difícils per als jugadors del Nàstic, que s’han trobat amb l’Amorebieta fent un atac a la desesperada, mentre que els tarragonins intentaven mantenir la calma. Gràcies a aquesta calma ha arribat una falta perillosa al minut 87, en la que Jaume Jardí ha provat sort amb un xut directe que no ha trobat rematador i ha sortit fora.

Tot i això, els nervis han continuat sent protagonistes per part dels dos equips, massa necessitats de marcar, de manera que Dani Vidal ha mirat de donar una pausa a la situació i, ja en el temps de descompte, ha fet entrar Nil Jiménez a canvi de Jaume Jardí. Instants després Álex López ha fet la que semblava pràcticament l’última rematada del Nàstic, però el partit s’ha acabat allargant uns minuts més amb un altre canvi de l’Amorebieta, donant l’entrada a Peru en substitució de Ben Hamed al minut 93.

Aquests minuts extres han estat d’or, i és que quan ja semblava que el partit s’enllestiria en taules, al minut 90+5, ha arribat el miracle. Una cavalcada marca de la casa de Joan Oriol li ha permès plantar-se sol a la frontal de l’àrea local per encarar la porteria, rebent una falta clara de Carbonell que l’àrbitre no ha dubtat en assenyalar com a penal, expulsar el jugador de l’Amorebieta. La pena màxima l’ha xutat el mateix Joan Oriol que, sense dubtes i amb contundència, ha marcat el 0-1 i ha donat la primera victòria al Nàstic d’aquesta temporada 2024-2025.

Feia més d’un any que el Nàstic no rebia un penal favor i aquest val, a més, el primer triomf de la temporada.